Huisregels als voorzet op huiskamersfeer Marktplein Winschoten

Het Winschoter Marktplein heeft sinds vrijdagmiddag acht huisregels die er toe moeten bijdragen dat het uitgaanscentrum de sfeer van een gezellige huiskamer krijgt.

Veel overlast

De gemeente Oldambt, politie en de lokale horecaondernemers vonden het na een periode van relatief veel overlast nodig om het uitgaanspubliek er op te wijzen dat ze zich aan regels moet houden. Directe aanleiding was het meenemen van glaswerk op het Marktplein. In de algemene plaatselijke verordening (APV) is daar vorig jaar ook een afspraak overgemaakt. Het consumeren van een alcoholisch drankje in een glas op het plein levert een boete op van negentig euro.

,,Behoudens incidenten is het de laatste tijd rustig op het Marktplein”, weet de Oost-Groninger politiechef Jos Bruining. Dat klinkt burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt als muziek in de oren. ,,Het Marktplein moet een gezellig plein zijn, waar je ook als ouders je kind veilig naar toe kunt sturen.”

Het laatste grote incident waarbij de politie de hulp inriep van de hondenbrigade en de mobiele eenheid en charges moest uitvoeren dateert al weer van najaar 2010. ,,Natuurlijk zijn er zaken die we liever niet zien, zoals het beledigen van agenten, of het gebruik van GHB, maar we horen over het algemeen toch alleen leuke verhalen”, zegt Smit

Borden

Vier borden met daarop huisregels als: gebruik geen geweld, geen drugs, en neem geen glaswerk mee naar buiten, dragen nu niet bepaald mee aan een positief imago van het uitgaanscentrum. Smit is het niet eens met die conclusie. ,,We heten de bezoekers bovenaan het bord eerst van harte welkom, maar daarnaast is er niets mis mee om mensen te attenderen op afspraken die we hebben gemaakt. Gezelligheid komt ook de omzet van de ondernemers ten goede. Daar ben ik zeker van.” Smit liet eerder weten dat hij 'veilig uitgaan' nooit 100 procent kan garanderen, maar het zichtbaar maken van huisregels kan er wel toe bijdragen dat de sfeer verbetert en veiligheid toeneemt. Camerabewaking is vooralsnog niet aan de orde. Te duur en politiek gezien is er geen draagvlak voor. In het experimenteren met sluitingstijden ziet de horeca niets. Om vier uur gaan de horecazaken dicht en om vijf uur moet de laatste bezoeker het pand hebben verlaten. Vanuit de horeca komt wel steeds de vraag om autoverkeer toe te laten op het plein. ,,Dat genereert extra bezoekers”, meent ondernemer Heiko Tuin.

De gemeente wil er niet aan. ,,We hebben het een poosje toegestaan, maar dat was een puinhoop”, zegt Smit. Toch gaat de gemeente het verzoek meenemen als de effecten van het parkeerbeleid in Winschoten worden geëvalueerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.