Huiswerk voor Groningen Seaports-baas Harm Post

Meer banen, een hoger rendement en CO2-reductie. Voor het eerst zijn harde afspraken met Groningen Seaports gemaakt over de inzet van dit havenbedrijf.

Meer te zeggen

De tijd dat Groningen Seaports weliswaar in overleg met de overheid maar vooral naar eigen goeddunken zijn stinkende best deed de havens te ontwikkelen, is voorbij. Provincie en de gemeenten Delfzijl en Eemsmond willen als aandeelhouder van het bedrijf meer te zeggen hebben over de invulling van het havengebied. ,,We kunnen de grond maar één keer verkopen’’, zegt Patrick Brouns, gedeputeerde en bestuurslid van het havenschap. ,,Dan is het goed om in de Eemshaven en bij Delfzijl vooral in te zetten op de komst van nieuwe bedrijven die veel nieuwe banen opleveren.’’

Huishoudboekje

De aandeelhouder verlangt dat de werkgelegenheid in het havengebied jaarlijks met 2 procent stijgt. Ook moet het huishoudboekje van Groningen Seaports er florissanter uit komen te zien. Afgesproken is dat het financieel rendement van het havenschap voortaan 6 procent is. Om dichter bij dat resultaat te komen, hebben de aandeehouders (provincie en gemeenten) besloten Groningen Seaports niet bepaald het vel over de oren te halen. Zij zien af van dividend. Het geld dat het havenbedrijf hiermee in eigen zak houdt, kan worden geïnvesteerd in havenprojecten.

Andere afspraak met directeur Harm Post en de Raad van Commissarissen is dat in het havengebied de uitstoot van CO2 voor 2030 met 40 procent is gereduceerd. Vooral nieuwe bedrijven die zich in de Eemshaven of Oosterhorn willen vestigen, worden kritisch getoetst op hun CO2-uitstoot. Met de huidige bedrijven op het chemiepark en in de Eemshaven worden gesprekken gevoerd over een meer milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Aandeelhoudersstrategie

Alle afspraken met Groningen Seaports zijn vastgelegd in de zogeheten aandeelhoudersstrategie. ,,In Nederland is Groningen Seaports de enige grote haven die nog niet beschikt over een stuk waarin met de aandeelhouder afrekenbare afspraken zijn gemaakt’’, zegt Henk Staghouwer, gedeputeerde en lid van de raad van commissarissen

Een ander punt is dat de governance transparanter moet zijn. Oftewel: de directie moet ook uit eigen beweging de aandeelhouder gevoelige bedrijfsinformatie geven over het reilen en zeilen in de havens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.