Hulp voor 1400 kinderen

De Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen helpt dit jaar meer dan 1400 armlastige kinderen. Ze trekt daar ongeveer 300.000 euro voor uit.

De Stichting Leergeld Zuid-Oost Groningen helpt dit jaar meer dan 1400 armlastige kinderen. Ze trekt daar ongeveer 300.000 euro voor uit.

Ondersteuning

De stichting ondersteunt kinderen van wie de ouders een schoolreisje, zwemlessen, een nieuwe fiets of het lidmaatschap van een sportclub niet kunnen betalen.

,,Als die ouders niet meer bij andere instanties terecht kunnen, bij de gemeente bijvoorbeeld, kunnen ze bij ons aankloppen'', zegt Jan Bessembinders, de voorzitter van de stichting.

Groei

En dat doen steeds meer ouders. ,,Vorig jaar hielpen we 1400 kinderen en dit jaar gaan we daar overheen. De groei zit vooral in de gemeenten Oldambt en Bellingwedde. Daar zijn we nog niet zo lang actief en weten nog altijd nieuwe ouders ons te vinden. In de andere vijf gemeenten van Oost-Groningen timmeren we al langer aan de weg en daar stabiliseert het aantal hulpvragen. Maar ook daar blijft onze hulp dus hard nodig.''

Leergeld kan die hulp geven dankzij subsidies van overheden, gemeenten en particulieren. ,,We geven dit jaar ook weer zeker 3 ton uit. Maximaal 500 euro per kind. Dat gaat altijd in de vorm van tegoedbonnen. Van particulieren krijgen we ongeveer 35.000 euro, een fors bedrag krijgen we ook binnen via acties van onder meer serviceclubs. Het grootste deel van het bedrag komt van overheden. Van hen zijn we echt afhankelijk. Daarom ben ik ook zo blij met de extra steun van Vlagtwedde.'' Die gemeente maakte gisteren bekend voor 2016 22.500 euro aan de stichting te geven. Enkele duizenden euro's meer dan dit jaar.

Stijging aantal aanvragen

Bessembinders denkt dat de stichting in 2016 zeker weer 300.000 euro nodig heeft. ,,Ik denk dan dat het aantal aanvragen opnieuw stijgt. Mede omdat in de regio meer statushouders komen te wonen. Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben, maar niet snel een baan krijgen en dus ook bij ons aankloppen. Je ziet nu al dat dit gebeurt en het aantal zal alleen maar stijgen. We helpen allerlei gezinnen, maar de groep statushouders zal zeker groter worden.''

De voorzitter benadrukt dat de stichting draait op vrijwilligers. ,,Daardoor komt het geld dat wij krijgen vrijwel volledig bij de kinderen terecht. Van elke euro gaat 90 cent naar de kinderen. We hebben nauwelijks administratieve kosten.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.