Hulp voor otters in het Lauwersmeer

De komst van vier of vijf faunapassages moet er voor zorgen dat er minder otters worden doodgereden in het Lauwersmeergebied.

In opdracht van de provincie heeft otterspecialist Addy de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland in kaart gebracht wat er kan worden gedaan om het aantal verkeersslachtoffers onder otters in het Lauwersmeergebied te verminderen. In het gebied zijn de afgelopen jaren zeker vier otters gesneuveld in het verkeer.

Faunapassages

Zo zijn er twee dieren doodgereden bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, is er een otter dood gevonden op een weg in de haven en is er ook nog een verkeersslachtoffer aangetroffen op de weg bij Robbengat.

De Jongh heeft gekeken naar geschikte plekken om een faunapassages aan te leggen, waardoor otters veilig wegen kunnen oversteken. Hij heeft die inmiddels in overleg met Staatsbosbeheer en de provincie in kaart gebracht.

Boswachter Hans Gartner van Staatsbosbeheer schat dat er in het gebied zo’n tien tot vijftien otters leven. Ze zijn daar helemaal op eigen kracht gekomen en niet uitgezet, zoals elders in het land.

,,Daarom zijn we ook heel blij met het plan om faunapassages aan te leggen. Door het grote aantal otters dat in het verkeer sneuvelt, kan het dier zich niet goed verspreiden. De stand is hier nog niet optimaal. En dat terwijl het Lauwersmeergebied heel geschikt is. De tafel is er gedekt voor de otter. Daarnaast moeten we natuurlijk voorkomen dat deze dieren worden doodgereden.’’

Voordeel van faunapassages is volgens Gartner dat ook andere dieren daarvan kunnen profiteren. ,,Marters bijvoorbeeld zijn ook geholpen met dit soort onderdoorgangen.’’

Snelweg grootste vijand van de otter

De otter stierf in 1990 uit in ons land, maar is door herintroductieprogramma’s weer terug. In 2002 werd voor het eerst een aantal otters uitgezet in de Kop van Overijssel. Later volgden soortgelijke acties in andere delen van Nederland. Er leven nu ruim 160 otters in ons land. Dat het aantal nauwelijks toeneemt, komt doordat jaarlijks een derde van de populatie wordt doodgereden in het verkeer.

Eind vorig jaar werd in opdracht van de provincie een onderzoek gehouden naar het grote aantal wild- slachtoffers op de A28. Daaronder zijn behalve reeën ook otters en bevers. Natuurgebieden ten westen van Groningen, zoals De Onlanden en het beekdal van de Drentsche Aa, zijn geschikt voor otters, maar door de snelweg vrijwel onbereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.