Hummel uit Leek en buren weer water en vuur

Tolberter Ben Prinsen heeft zich de woede op de hals gehaald van de directie van Hummel Recycling op bedrijventerrein Diepswal in Leek.

Extra overlast

Met andere omwonenden ondervindt Prinsen sinds de laatste maanden extra overlast van nieuwe bedrijfsactiviteiten bij Hummel. In opdracht van de vier gemeenten in het Westerkwartier voert Hummel een pilotproject uit waarbij de inhoud van de milieuzak, die bij de inwoners van deze regio wekelijks wordt opgehaald, handmatig wordt voorgesorteerd.

Om de proef uit te kunnen voeren, is een uitbouw gerealiseerd bij een van de bedrijfshallen. Van zeven uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds golft hieruit lawaai. De hinder wordt veroorzaakt doordat het gescheiden afval buiten de loods in een zeecontainer klettert. Voor de uitbouw had volgens de gemeente een bouwvergunning moeten worden verleend. Dat is niet gebeurd. Toch grijpt Leek tot nu toe niet in. Dat vindt Prinsen onverteerbaar. In een open brief dringt hij bij de gemeente aan op onmiddellijke stopzetting van de pilot.

‘Dwarsliggen en illegale praktijken’

Volgens Prinsen heeft Hummel Recycling een reputatie opgebouwd van ‘dwarsliggen en illegale praktijken’. Hij is verbaasd dat Leek samen met Grootegast, Marum en Zuidhorn met een dergelijk bedrijf zo’n samenwerkingsverband is aangegaan. Door het langdurig gedogen bij Hummel lokt Leek illegaal handelen bij gewone burgers uit, schrijft hij.

Zijn brief schoot de directie van het bedrijf in het verkeerde keelgat: ,,Wij nemen u kwalijk dat u ons bedrijf publiekelijk aan de schandpaal nagelt zonder dat dit steun vindt in de feiten’’, reageert Hummel in een brief aan de de familie Prinsen.

Bewijsstukken

Tot dinsdag kreeg Prinsen tijd bewijsstukken aan te dragen om zijn stellingen te onderbouwen. Als dit uitblijft ,,achten wij ons vrij om alle maatregelen te treffen die noodzakelijk zijn om de door u veroorzaakte imagoschade en verdere schade te beperken’’, schrijft Hummel.

Prinsen is betrokken bij buurtbewonerscomité FrisLeek. Woordvoerder Jurgen de Vries zegt inmiddels niet meer op te kijken van de ‘intimiderende toon’ waarvan de directie van Hummel zich in haar brieven volgens hem wel vaker bedient. ,,Wij maken ons nooit zo druk om zulke briefjes.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.