Het Limburgs waterschap kan rekenen op hulp van collega’s van Hunze en Aa’s, als ze daarom vraagt. ,,Onze mensen en zandzakmachines staan klaar”, zegt hydroloog Anton Bartelds van Hunze en Aa’s.

Er is al contact geweest met het waterschap in Limburg, maar vooralsnog hoeven de noordelingen niet richting het Zuiden af te reizen.

Die hoeveelheden water kun je niet met zandzakken tegenhouden

Voor hydroloog Bartelds is het deze donderdag een dag als ieder andere. Hij kijkt met belangstelling naar de grafiekjes op zijn computer, met daarop waterpeil en regenstanden en ziet dan ook dat in het werkgebied van Hunze en Aa’s alles verloopt zoals zou moeten.

,,Bij ons gelukkig geen Limburgse toestanden. Maar de gebieden zijn ook niet vergelijkbaar. Wij kennen bijvoorbeeld amper hoogteverschillen en het aangevoerde water van de rivieren uit Duitsland en de Alpenlanden komt hier ook niet. Die hoeveelheden kun je ook niet tegenhouden met zandzakken. Maar nogmaals, we staan klaar.”

Toch kan een situatie zoals zich in Limburg voordoet ook Groningen treffen. ,,We houden er rekening mee dat zoiets eens in de honderd jaar kan voorkomen. Dan hebben we het over honderd millimeter water in korte tijd. Dat geeft ook problemen bij ons. Straten komen blank te staan, rioleringen stromen over, maar het water komt dan niet over de drempels van de huizen.”

Hunze en Aa’s investeerde 80 miljoen euro in aanleg waterberging, versteviging kades

Waterschap Hunze en Aa’s kan lokale overstromingen voorkomen, omdat het sinds de laatste ‘watersnood’ in 1998 ongeveer tachtig miljoen euro heeft geïnvesteerd in kadeversterking, het verbreden van waterwegen en aanleg van waterbergingsgebieden. ,,Ik geloof dat we onderhand ruim 50 miljoen kuub water kunnen ‘opslaan’.” Die gebieden zijn aangelegd ten zuiden van Bad Nieuweschans, Winschoten en rondom het Zuidlaardermeer.

Toch is dit jaar ook voor Hunze en Aa’s anders dan voorgaande jaren. Toen was er sprake van extreme droogte. Dat begon al in het voorjaar. ,,Nu is het een nat voorjaar. We hebben tot dusver slechts drie keer de pomp bij Dorkwerd aangezet om water vanuit het IJsselmeer aan te voeren.”

Boeren krijgen wel problemen met hun tractoren op het land

De boeren krijgen wel problemen, want de akkers worden nat en dat laat sporen na. ,,Ze moeten de sproeimachines er wel doortrekken en dat wordt lastiger”, weet Bartelds. Hij somt ook nog eens de neerslaghoeveelheden op van Stadskanaal. De laatste zeven dagen is er dertig millimeter regen gevallen. De buienstrook van woensdag op donderdag liet een hoeveelheid van 20 millimeter zien.

Niets om je druk over te maken. Sterker Bartelds waakt er voor dat niet extra veel water wordt afgevoerd. Want, volgende week staat er droog en warm weer op de kalender. ,,We hoeven dus geen extra actie te ondernemen. Vandaag spuien we gewoon weer en iedereen kunnen we van water voorzien. En in de boezem van Eemskanaal, Dollard en Winschoterdiep is het waterpeil normaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen