Huren in Groningen? Hier ben je op de Randstad na het duurst uit (en de prijzen stijgen ook nog eens het snelst)

The Student Hotel in Groningen. Foto: DvhN

In de provincie Groningen stijgen de huurprijzen het snelst van Nederland. Huurders in de vrije sector betaalden in het tweede kwartaal van 2020 fors meer, terwijl de huren in grote steden als Amsterdam en Den Haag voor het eerst sinds lange tijd daalden.

Dat blijkt uit onderzoek van woningmarktplatform Pararius. De cijfers van de huurmonitor zijn gebaseerd op woningen die het afgelopen kwartaal via de site zijn verhuurd.

De huurprijzen stegen in de provincie Groningen met 6,2 procent tot 14,65 euro per vierkante meter. Daarmee is Groningen de duurste provincie buiten de Randstad. In Drenthe zijn huurders relatief goedkoop uit: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter ligt daar net boven de 10 euro. Friesland is de enige provincie waarin huurders minder betalen dan een tientje per vierkante meter.

Amsterdam blijft het duurst

Amsterdam is ondanks de daling nog steeds de duurste stad om te huren in de vrije sector. Daar betaal je gemiddeld 23,09 euro per vierkante meter.

Volgens Pararius heeft de sterke stijging in de provincie Groningen vooral te maken met het relatief grote aanbod van gestoffeerde en gemeubileerde appartementen in Stad. Het merendeel van het huizenaanbod op het woningmarktplatform bestaat uit woningen in de gemeente Groningen. Het gaat hierbij om nieuwbouw, maar ook om bestaande woningen die opnieuw op de markt komen.

Die appartementen drijven de gemiddelde prijs omhoog. Is het huis gemeubileerd? Dan kan dat 3 euro per vierkante meter schelen ten opzichte van een kale woning.

Lichte paniek

Willem Pastoor, mede-eigenaar van K&P Makelaars uit Groningen, zegt dat er ondanks de coronacrisis nog steeds sprake is van krapte op de Groninger huurmarkt. Dat terwijl er aanvankelijk nog sprake was van lichte paniek.

Veel expats zegden de huur op en vertrokken naar hun thuisland. Dat zorgde bij K&P Makelaars tijdens het begin van de coronacrisis voor een stijging van zo’n 10 procent in het aantal opzeggingen. ,,Toch komen nog steeds mensen naar de stad toe. Niet alleen studenten, maar ook expats’’, zegt Pastoor.

Uit het onderzoek van Pararius blijkt dat expats in de Randstad juist wegbleven in het tweede kwartaal. Bovendien viel de toeristische sector stil door de coronacrisis, waarna verhuurders ervoor kozen om hun woning tijdelijk te verhuren aan woningzoekenden in plaats van aan toeristen. Door een lagere vraag en een groter aanbod, daalden de huurprijzen in sommige steden.

Studenten

Volgens makelaar Pastoor heeft de krapte in Groningen onder andere te maken met de start van het academisch jaar, op 1 september. Personeel van de Rijksuniversiteit Groningen en studenten zijn op zoek naar een huurwoning.

,,Je ziet dat oude werknemers kiezen voor een woning dicht bij hun werk. Dat kan ook in de provincie zijn. Jongeren kiezen voor een plek in de stad. Daar liggen de prijzen wel iets hoger.’’

Bovendien ziet Pastoor dat werknemers van bedrijven in de Eemshaven nog steeds op zoek zijn naar een huis in Groningen. ,,We verhuren nog dagelijks gemeubileerde woningen.’’

menu