Huurders Appingedam gooien kont tegen de krib na eerste versterkingswerk

De versterking van de eerste huurhuizen in de wijk Opwierde Zuid leidt tot een waslijst aan klachten. De huurdersvereniging maakte gisteren met Maarten Groen van de Woonbond (met microfoon) een inventarisatie.

De huurdersvereniging De Maren wil een onmiddellijke bouwstop op de lopende huizenversterking in ‘aardbevingswijk’ Opwierde Zuid in Appingedam.

Volgens de belangenorganisatie van de huurders van wooncorporatie Marenland moet er eerst nader onderzoek komen naar de constructie die wordt gehanteerd voor de eerste 64 huurhuizen die worden versterkt in de wijk. Die maakt woningen niet veiliger maar juist onveiliger, vreest De Maren.

Voor de 64 zogenoemde ‘pilotwoningen’ is gekozen voor een methode waarbij vooral de buitenmuren worden versterkt. Daardoor komen de binnenmuren juist op spanning te staan, stelde voorzitter Martin Franken gisteravond tijdens een crisisberaad met de bewoners.

‘Kans dat huizen imploderen’

Dat kan betekenen dat de huizen na versterking bij een beving van 3.5 of meer op de schaal van Richter als het ware ‘imploderen’, aldus Franken. Tot daarover absolute duidelijkheid is, moet het werk worden gestaakt. De huurdersvereniging heeft ook bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de huizenversterking.

Directe reden voor het crisisberaad was de oplevering van de eerste acht ‘pilothuizen’, zaterdag. Door de grote haast waarmee die operatie is uitgevoerd, vertonen de woningen tal van mankementen. Ook is veel schade aan het interieur en soms inboedel ontstaan. Boze huurders met een waslijst aan klachten. In het algemeen voelen bewoners zich door hun huurbaas onder druk gezet om groen licht te geven voor de aanpak van hun huis.

Ook Marenland is ontevreden

Marenland neemt de kritiek serieus, zegt directeur Gerke Brouwer. Hij liet zich dinsdagavond in zijn laatste vakantieweek direct bijpraten na de bijeenkomst. De corporatie is zelf ook niet te spreken over het werk dat het Centrum Veilig Wonen en de aannemer hebben afgeleverd.

Marenland wil woensdag al van hen weten hoe de klachten worden verholpen en hoe ze herhaling in het verdere versterkingstraject denken te voorkomen. ,,Het werk heeft tot dusver niet de gewenste kwaliteit’’, zegt manager Wonen Arjen Hoeber. ,,Niet qua planning en niet qua uitvoering. Er is wel extra mankracht ingezet in de bouwvak, maar onvoldoende.’’

‘Half werk kán gewoon niet’

Er zijn dit jaar nog 56 vergelijkbare ‘pilotwoningen’ te gaan. ,,Wij willen geen half werk, dat kán gewoon niet’’, zegt Hoeber. ,,Het zijn ónze huizen: wij willen niet alleen dat onze huurders daar naar tevredenheid wonen, maar de kwaliteit moet ook goed zijn want wij hebben ze nog jaren in exploitatie.’’

Huurders vinden dat hun huurbaas zich te gemakkelijk verschuilt achter CVW en Friso. ,,Ze hebben allemaal de mond vol over ontzorgen’’, stelde een bewoonster. ,,Maar ze drukken ons alleen maar dieper in de shit.’’

Online-petitie

De huurdersvereniging vraagt bewoners de komende dagen via een online-petitie mandaat om samen met de Woonbond met alle beschikbare juridische middelen ten strijde te trekken tegen de de versterkingsoperatie.

menu