300 woningen zouden Groningse corporaties kunnen bijbouwen, of 1000 huizen verduurzamen, als ze niet jaarlijks 25 miljoen euro verhuurdersheffing moesten aftikken. Huurders willen de belasting afgeschaft zien.

Acht Groningse huurdersorganisaties hebben samen een pamflet aangeboden aan Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA), die woensdag met andere Kamerleden en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in debat gaat over het woonbeleid. De gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties ondersteunen het manifest.

Verhuurdersheffing levert jaarlijks 1,7 miljard euro op

,,Eigenlijk vragen de verhuurders en de gemeente hier al jaren aandacht voor, zonder dat het effect heeft’’, verklaart voorzitter Ida Douma van het Huurdersplatform Bedum-Ten Boer. ,,Hopelijk luisteren de minister en de Kamer wel als wij, de huurders, de problemen aankaarten.’’

De verhuurdersheffing is in 2013 in het leven geroepen, vooral omdat de overheid om inkomsten verlegen zat na de financiële crisis van 2008. Iedere verhuurder met meer dan 50 woningen in de sociale sector betaalt belasting over de WOZ-waarde van zijn woningvoorraad. In totaal levert de heffing jaarlijks 1,7 miljard euro op; de Groningse corporaties dragen samen zo’n 25 miljoen euro per jaar af.

Groningen loopt jaarlijks 300 extra sociale huurwoningen mis

,,We zouden heel andere dingen willen doen met dat geld: bijbouwen om aan de grote woningvraag te voldoen, onze huizen duurzamer en daarmee betaalbaarder maken’’, stelt woordvoerder Jannet Bonnema van woningcorporatie De Huismeesters. Zij en de andere corporaties zijn blij met het pamflet. ,,Het initiatief hiervoor komt echt van de huurders, dat is wel uniek. Wij hebben geholpen met informatie over onze cijfers en financiën.’’

Zo konden de huurders berekenen dat de verhuurdersheffing Groningen jaarlijks 300 sociale huurwoningen kost. Zo veel huizen zouden de corporaties méér kunnen bouwen als ze de belasting niet meer hoeven te betalen. Het bedrag is ook genoeg om 1000 woningen duurzaam genoeg te maken voor energielabel A.

‘Wij willen betaalbaar en kwalitatief wonen’

In de praktijk hebben vooral de huurders last van de verhuurdersheffing, vindt Ida Douma. ,,Doordat de corporaties zo weinig kunnen bouwen en investeren, zitten wij met stijgende huren, hoge energiekosten, huizen die koud en vochtig zijn en lange wachtlijsten’’, somt ze op. ,,Wij willen betaalbaar en kwalitatief kunnen wonen en de overheid heeft een maatschappelijke plicht om dat mogelijk te maken.’’

Douma is druk bezig om ook huurdersorganisaties en corporaties in de provincie Groningen achter het manifest te krijgen. ,,En daarna uit het hele land. We willen dit echt zo breed mogelijk onder de aandacht brengen, vooral met het oog op de verkiezingen in maart’’, zegt ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen