FOTO ARCHIEF DVHN

Huurders in aardbevingsgebied onzeker over versterking

FOTO ARCHIEF DVHN

Elfhonderd huurders in het Groningse aardbevingsgebied moeten nog zeker tot halverwege 2017 wachten op duidelijkheid over de versterking van hun huis, die voor dit jaar was aangekondigd.

Dat zegt directeur Rinze Kramer van wooncorporatie Wierden en Borgen. De betrokken huurders kregen in juli te horen dat het niet lukt hun woning dit jaar aardbevingsbestendig te maken, zoals eerder beloofd.

Capaciteitsprobleem

Van de 1650 woningen waarover de corporaties in de regio in 2015 een convenant sloten met de NAM, komen nog maar 375 aan bod. Daarmee stokt de teller op iets meer dan een derde van het beoogde aantal. Eind vorig jaar werden de eerste 150 huizen versterkt.

Op aandringen van de NAM, die deze operatie betaalt, worden nu alle resterende woningen opnieuw tegen het licht gehouden. Daarbij wordt met de nieuwste kennis en ervaringen met versterkingswerk in het aardbevingsgebied, nogmaals gekeken of deze elfhonderd nog wel verstevigd moeten worden.

Dat kost volgens Kramer veel meer tijd dan gepland. ,,We zitten nu elke twee weken met de corporaties en de NAM om de tafel om dit op te lossen. Maar vooral het doorrekenen en ‘engineeren’ van de benodigde versterkingen is technisch zeer complex. Daarvoor zijn schaarse specialisten uit het buitenland nodig. We lopen tegen een capaciteitsprobleem aan.”

Heel jammer

Toch houden de corporaties de NAM volgens Kramer aan het oorspronkelijke convenant: alle 1650 huizen moeten aardbevingsbestendig zijn. Zo niet dit jaar, dan toch voor eind volgend jaar. ,,We hopen half 2017 een betere planning te hebben voor de resterende elfhonderd huurders.”

Voor de bewoners is dit ‘heel jammer’, erkent Kramer. Een jaar nadat ze van hun wooncorporatie te horen kregen dat hun huis moet worden versterkt, is er nog niks gebeurd, maar hebben ze ook geen zekerheid dat ze wél veilig wonen. Dat is ook lastig, zegt Kramer: ,,Wij krijgen veel vragen van huurders: ‘Kan ik nog nieuwe vloerbedekking kopen?’, ‘Moet ik het kippenhok al weghalen?’”

Voor het vervolg van de versterkingsoperatie moet ook lering worden getrokken uit de evaluatieresultaten van de eerste 150 huizen die zijn aangepakt, stelt Kramer. Die resultaten worden deze maand verwacht.

Droge lucht

Over het algemeen zijn bewoners volgens hem tevreden, maar moeten ze wennen aan het ventilatie- en verwarmingssysteem in hun nieuwe ‘energieneutrale’ woning. Vooral in het begin klaagden veel huurders over de ‘droge lucht’ in huis.

Verder is er nog geen monitoringssysteem beschikbaar om te meten hoeveel energiebesparing er in de praktijk wordt bereikt in elk huis apart. Dat is een cruciaal gemis, want naarmate die winst groter is, betalen de huurders een hogere ‘energiebesparingsvergoeding’ boven op hun gewone huur.

Met die toeslag zou het ‘Nul op de Meter’-concept dat nu in de huizen is toegepast, zich zelf moeten terugverdienen. Vooral voor de corporaties is het probleem volgens Kramer vervelend. ,,Zolang de monitoring niet werkt, berekenen we de huurders geen toeslag. Terwijl die wel het voordeel op hun energierekening zien.”

menu