Huurders schimmelwoningen Appingedam eisen met handtekeningactie alsnog stookkostenvergoeding

Huurders gingen met een soort zwartboek langs bij Woongroep Marenland. Ze werden bijgestaan door SP-Kamerlid Sandra Beckerman (op de voorgrond met rode jas en schoudertas) Foto: DvhN

Met ruim zestig handtekeningen en zo’n twintig velletjes aan klachten stonden enkele huurders van woningen in de Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat maandagochtend bij Woongroep Marenland op de stoep.

‘Ik voel me dubbel slachtoffer van de hele aardbevingsproblematiek’, schrijft een bewoner. Een andere bewoner voelt zich een melkkoetje voor Marenland. Weer iemand anders schrijft: ‘Marenland moet zich schamen!’

Bewoners zijn het wachten zat

De huurders van woningen in de Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat zijn het zat. Al sinds 2015 is er niets meer aan de huizen gedaan omdat niet duidelijk is of de panden gesloopt of versterkt moeten worden. De gevolgen van het niet onderhouden van de woningen zijn groot: bij veel bewoners groeit schimmel op de muren en de huizen zijn niet warm te krijgen.

Vorige week bood directeur Gerke Brouwer zijn excuses aan voor het achterstallige onderhoud. Hij beloofde beterschap. Woongroep Marenland neemt snel maatregelen en in 2021 komt de corporatie met een verbeterplan voor de huizen.

Bewoners vertrouwen verbeterplan Marenland nog niet

Een doekje voor het bloeden, vinden de bewoners. ,,We krijgen niets, waar we niet al recht op hadden’’, zei bewoner Marcel Dijkema vorige week.

Daarom stonden enkele huurders, samen met een aantal vertegenwoordigers van De SP, maandagochtend alsnog met een soort zwartboek bij Marenland op de stoep. Daarin staan niet alleen de klachten, maar ook de eisen van de bewoners geformuleerd.

Huurders eisen schadevergoeding

Zij willen een compensatie van de energiekosten, een oplossing voor de schimmelproblemen, nieuwe cv-ketels, een vergoeding voor de ellende én een einde aan de opeenstapeling van tijdelijke huurcontracten.

Een aantal huurders krijgen steeds een huurcontract voor bepaalde tijd, wat voor hen extra stress oplevert. Krijgen ze aan het eind van het contract te horen dat ze moeten verkassen? Of mogen ze nog een jaartje blijven?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen