Huurders zitten met kater na versterking eerste huizen Appingedam

Huurders in Appingedam zitten met een kater na de versterking van de eerste woningen in de wijk Opwierde-Zuid. Huurdersvereniging De Maren houdt vanavond noodberaad.

De versterking van de eerste acht huurhuizen is uitgedraaid op haastwerk, stelt voorzitter Martin Franken. In zes weken tijd zijn de woningen aan de Beukenlaan aangepakt, inmiddels is het werk aan het volgende reeks huizen begonnen.

Bewoners die zaterdag de sleutel van hun huis terugkregen, klagen over slordige tot ronduit slechte afwerking, kozijnen zijn zo scheef geplaatst dat er tochtkieren ontstaan en aan veel vloeren, trappen en plafonds is bij de verbouwing schade toegebracht.

Schade en rotzooi

,,Op deze manier belanden huurders van de regen in de drup’’, stelt Franken. ,,Er is hen steeds gezegd: 'Zoals u uw huis achterlaat, zo krijgt u hem terug.' Dat is nu zeker niet het geval. De mensen blijven zitten met schade en rotzooi.’’

De huurdersvereniging wil harde afspraken maken met wooncorporatie Marenland over het vervolg van de versterking. ,,Zoals het nu gaat, werkt het averechts. De aannemer moet alle versterkte woningen opnieuw langs voor herstelwerk.’’

Oude afspraken met NAM

De acht huizen maken deel uit van in totaal 64 woningen in de wijk die dit jaar worden versterkt volgens afspraken die de wooncorporaties in aardbevingsgebied al in 2015 maakten met de NAM. Ze staan nog buiten de honderden huizen in Opwierde Zuid die de komende drie jaar worden versterkt onder regie van Nationaal Coordinator Hans Alders.

In totaal vallen 375 Noord-Groningse huurhuizen onder de oude afspraken met NAM - ook in Zeerijp, Middelstum en ‘t Zandt. Deze ‘pilot-woningen’ worden niet alleen versterkt, maar ook ‘energieneutraal’ gemaakt volgens het ‘nul op de meter’-concept. Het is niet helder of de ervaringen elders vergelijkbaar zijn met die in Opwierde Zuid.

’Onder druk gezet’

Ook de ‘keukentafelgesprekken’ die Marenland met huurders voert over de versterking van hun huis, zijn volgens Franken een punt van zorg. ,,Bewoners voelen zich onder druk gezet om te tekenen bij het kruisje uit vrees dat weigering repercussies heeft. Dat is niet altijd helemaal terecht, maar we moeten daar wel met Marenland naar kijken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.