Huurhuis voor Stadskanaalse jongeren in nood

Armlastige jongeren uit de gemeente Stadskanaal die niet meer bij hun ouders kunnen wonen, kunnen een betaalbaar huurhuis krijgen.

Lokaal Akkoord Stadskanaal

Dat hebben de gemeente en woningcorporatie Lefier afgesproken. De afspraak is vastgelegd in het Lokaal Akkoord Stadskanaal. Dat is een rapport waarin staat hoe de gemeente en woningcorporaties de komende jaren om willen gaan met de huurwoningen. Gisteren werden door de betrokken partijen de handtekeningen onder dat akkoord gezet.

Namens de gemeente deed wethouder Peter Gelling (Gemeentebelangen) dat. Hij constateert dat er in Stadskanaal jongeren tussen 18 en 23 jaar zijn die tussen wal en schip dreigen te raken. ,,Ze kunnen om welke reden dan ook niet meer thuis bij hun ouders wonen maar hebben een te gering inkomen om zelf een woning te huren. Zeker omdat er vaak ook sprake is van schulden. Voor een goede hulpverlening is het goed en nodig dat ze zelfstandig wonen. Daarom willen we hen betaalbare woonruimte bieden.’’

Proefproject

Lefier biedt zulke jongeren daarom dit jaar in ieder geval tien huurwoningen aan voor een heel lage prijs. ,,Het zijn oudere huurwoningen die verspreid staan door de gemeente, dus niet allemaal bij elkaar’’, zegt Wiebe Cazemier, die zich namens woningcorporatie Lefier met de uitvoering van het Lokaal Akkoord bezighoudt.

Cazemier benadrukt dat het om een proefproject gaat en dat Lefier onder meer als voorwaarde stelt dat de jongeren goede begeleiding krijgen. Een andere voorwaarde is dat als gevolg van het project geen overlast mag ontstaan in buurten waar die huurhuizen staan.

‘Voldoende goedkopere huurwoningen’

Een ander belangrijk onderdeel van het Lokaal Akkoord is het betaalbaar houden van de huurwoningen. Gelling wijst erop dat menig huishouden in Stadskanaal het niet breed heeft en moeite heeft de huur op te brengen en aan andere financiële verplichtingen te voldoen. ,,Daarom moeten er voldoende goedkopere huurwoningen in de verschillende dorpen in onze gemeente blijven. Ook daarover hebben we afspraken met Lefier gemaakt.’’

Dat bevestigt Lex de Boer, bestuurder van Lefier. Ook hij ziet dat het opbrengen van de huur niet altijd meevalt. ,,Dit jaar gaan de huurtarieven in de gemeente dan ook niet omhoog.’’ Volgens hem is het zelfs zo dat de bewoners van 450 huurpanden iets minder hoeven te betalen dan vorig jaar.

Woningcorporatie Lefier heeft in totaal bijna vierduizend huurhuizen in Stadskanaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.