De verpleegkundigen van de intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zien dat mensen lakser omgaan met de coronaregels. Ze maken zich zorgen.

,,We zien dat mensen zich onbezorgder gedragen en dat maakt wel angstig”, vertelt ic-hoofdverpleegkundige Carla Veldhuis van het UMCG.

Hoger verzuim

Volgens haar zijn veel van haar collega’s nog moe van de afgelopen maanden. ,,Het verzuimcijfer op de ic is hoger dan voor de Covid-19-periode. Collega’s komen terug van vakantie. Normaal ben je dan lekker uitgerust, maar nu geven ze aan moe te zijn”, vertelt Veldhuis. ,,Ik maak me dan ook wel zorgen om de tweede golf. Er moeten nog mensen van ons op vakantie in september. Met de huidige verzuimcijfers vraag ik mij af of we dat redden.”

Die zorgen heeft ic-verpleegkundige Petra de Vries ook. ,,Vol overtuiging zijn we de eerste crisis ingegaan. Ik werk normaal gesproken 55 procent, maar moest nu 100 procent werken. Dat vond ik heel heftig.”

De Vries geeft aan dat ze ‘uiteraard die volle honderd procent heeft gewerkt’. ,,Ik vond het ook niet leuk dat het land op slot ging. Maar ik zou wel zeggen tegen alle mensen: hou het nog even vol. Want als ik nu zie hoe druk het is in de Herestraat bijvoorbeeld, dan houd ik mijn hart vast. Ik denk echt wel eens: hoeveel moeite is het nou om rekening te houden met elkaar? Want wij hebben nu al de vraag gekregen: wie wil straks extra werken? Maar ik heb ook een gezin. Ik weet niet of ik dat nog een keer kan.”

Mudjevol

Verpleegkundige Anna Völke wil ook graag dat de ‘zaken weer normaal worden’. ,,Maar wij hebben op de ic wel de directe gevolgen gezien en dan is het wel moeilijk te aanschouwen dat mensen de regels niet zo goed meer opvolgen. Gisteren fietste ik langs de Drie Gezusters en die zat echt mudjevol. Dat is soms best lastig om te zien.”

Völke zegt zelf ook wel op een terrasje te zitten van tijd tot tijd. ,,Maar ik hou echt rekening met de afstand en het als het te druk, ga ik weg.” Volgens de verpleegkundigen heeft het Noorden de ‘echte’ gevolgen van het coronavirus ook niet ondervonden. ,,Niet zoals in Brabant. Daar kennen veel mensen wel iemand die er aan is overleden. Dat is hier toch minder.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus