IJsselmeerwater en andere wapens in eeuwige strijd tegen blauwalg

Wat is er toch aan de hand met het Langebosschemeer in Wildervank? Jaar na jaar wordt er van alles geprobeerd om er de blauwalg weg te krijgen. Dit jaar met IJsselmeerwater.

Wat er ook gedaan wordt om de jeukbacterie in de zwemplas te bestrijden: niets heeft geholpen. Als 1 mei het zwemseizoen begint wordt er een waarschuwingsbord geplaatst dat tot eind augustus blijft staan. Al die tijd geldt een negatief zwemadvies. In drie talen is te lezen: waarschuwing, kans op huidirritatie en maag- en darmklachten. Slechts een enkeling waagt zich deze zomerse dagen in het water. Het zandstrand blijft nagenoeg leeg of wordt gebruikt om te picknicken.

Zandwinning

Dit jaar trachten Waterschap Hunze en Aa’s en de gemeente Veendam de waterkwaliteit in de voormalige zandwinning te verbeteren door massa’s water vanuit het IJsselmeer naar binnen te laten. Relatief schoon en helder water dat de blauwalg op de knieën moet krijgen. De zoveelste poging het meer schoon te krijgen.

,,Dit is echt bij wijze van proef’’, zegt waterkwaliteitsadviseur Hermen Klomp van waterschap Hunze en Aa’s. Klomp maakt deel uit van een speciaal team dat enkele jaren geleden is opgericht om de blauwalg te bestrijden. ,,Het meer is 80 hectare groot en gemiddeld 2,5 meter diep. We hebben twee miljoen kuub water nodig voor het doorspoelen en rondpompen van water. Let wel. Daarmee los je het probleem tijdelijk op.’’

Een structurele oplossing zou zijn de plas en dan vooral ook de oevers her in te richten. Als er zogeheten flauwe oevers worden aangelegd keren waterplanten terug die water zuiveren. Dat vergt veel werk en kost geld. Het is aan de gemeente Veendam te oordelen of het dat waard is.

Blauwalg zit er zomer en winter

De blauwalg die in het Langebosschemeer voorkomt heeft zich volgens Klomp in de loop der jaren aangepast aan zijn omgeving. ,,Deze kan drijven en zich verticaal verplaatsen. Deze blauwalg kan zorgen dat water troebel wordt en blijft, ook bij deze zonnige dagen en ‘s zomers en ‘s winters. Omdat ie massaal aanwezig is in de bovenste waterlagen, blijft het in diepere lagen troebel. Door veel IJsselmeerwater binnen te laten spoelen we alles letterlijk door.’’ Gehoopt wordt dat er een nieuw ecologisch evenwicht ontstaat, waar deze dominante blauwalg niet kan leven.

Er wordt deze weken intensief gemeten op de aanwezigheid van blauwalgen. Klomp: ,,Het is van belang een goede analyse te maken. Tot in augustus wordt IJsselmeerwater toegelaten. In het najaar volgt een evaluatie.’’

Stofzuigerzak

Het waterschap heeft vijf watermonsternemers, drie mannen en twee vrouwen, die dagelijks bij pad en weg zijn. Eén van de chemisch analisten is Jeannet Schuurke. ,,Je hebt blauwalgen die eruitzien of je een stofzuigerzak leeg gegooid hebt in het water. Anderen lijken op dennennaalden of op verf dat in een grote plas in het water drijft.’’

Met lieslaarzen aan gaat ze het water in. Ze loopt een aantal meters de plas in en loopt met een gevulde emmer water terug naar haar auto die ook is ingericht als ‘veldlaboratorium’ compleet met koelkast, laptop, multi-veldmeters en algentorch. ,,Die meet alle blauwalgen, ook de niet toxische’’, zegt Schuurke die bij haar auto een eerste, voorlopige onderzoek doet en let op geur, kleur en helderheid. ,,De waarden zijn niet extreem hoog. Het lijkt er op dat het doorspoelen begint te werken. Dit water is echt veel schoner dan een aantal weken geleden.’’

Ze doet water in potjes die voor nader bacteriologisch onderzoek worden gestuurd naar ecologisch onderzoeksbureau Waardenburg in Haren. Daar wordt het op kweek gezet. Eind deze week moet de definitieve uitslag van de watermeting binnen zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.