Het beeld van Groningen: IJsspektakel

IJsspeedway in het Groninger Stadspark op 16 maart 1974. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: ijsspeedway.

Twintig ijsspeedway-coureurs uit zeven verschillende landen scheuren op 16 maart 1974 met 100 kilometer per uur over de kunstijsbaan in het Stadspark. De Russen, die normaal gesproken het veld domineren, ontbreken die dag. Ook blijft het lang onzeker of de enige Nederlander, en grote publiekstrekker, Roelof Thijs zal deelnemen. Hij is in eerste instantie niet tevreden met het contract dat hem wordt aangeboden, maar weet toch tot een overeenkomst te komen.

De spectaculaire motorsport is nog maar net in opkomst in Nederland en Thijs is tot nu toe de enige die zich eraan waagt. De Assenaar weet in Groningen de tweede plaats te bemachtigen. Het IJsstadion Stadspark hoopt met de spectaculaire ijsspeedwayraces extra publiek en inkomsten binnen te halen. De organisatie zal dan ook blij zijn geweest met de deelname van Thijs. Maar door het slechte weer valt de publieke belangstelling helaas tegen.

De ronkende JAWA-motoren en de spikes doen het ijs overigens geen goed. Na de tweede ijsspeedwayraces in november ondervinden wedstrijdschaatsers eind december nog steeds de nadelige gevolgen van het zwaar vervuilde ijs.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen