IJzersterke Forumvloer: opbouw hervat

De vloer van het Forum werd dinsdag gestort. Degene die hem ooit moet verwijderen alvast veel sterkte gewenst.

Het vele staal ligt zo dicht op elkaar dat het ook zonder beton al een bijna vlakke vloer vormt. Deze ondergrond van het Groninger Forum moet een aardbeving aankunnen. Daarom ligt er veel dik staal, dicht op elkaar. Bouwvakkers spuiten alle leegtes ertussen vol met beton.

Aardbevingsbestendig

Precies zoals dat eerder ook al gebeurde, alleen was de wapening toen iets minder zwaar. Daarom werd alles wat de bouwvakkers al hadden neergezet weer afgebroken. Het Forum moest aardbevingsbestendig worden. Gaswinner NAM betaalt de gemeente Groningen daar 68 miljoen euro voor.

Het slopen bleek nogal een klus. Eind vorig jaar begon het. De vloer moest in stukken gezaagd worden voor alle delen eruit konden. De zijmuren werden handmatig naar beneden gehaald, omdat een machine niet door het vele vlechtwerk kwam.

Monsterklus

Toen al bleek het een monsterklus om het gebouwde te slopen. De werklui zullen blij zijn dat zij – vermoedelijk – niet weer de slopershamers hoeven te hanteren om deze nog sterkere vloer en muren ooit te slopen. Zo’n 300 kubieke meter aan betonmortel gaat in de vloer aan de achterkant van het Forum. Ter vergelijking: dat is de inhoud van zo’n dertig zeecontainers. De achterzijde vormt vooral het decor voor opslag en levering in het gebouw. Pas later wordt de vloer aan de voorzijde, de publieksruimte, gestort.

Dat de bouwvakkers weer kunnen opbouwen is een welkome verandering. Projectdirecteur Jos Rona van Bam Bouw en Techniek: ,,We zijn maandenlang continu bezig geweest met slopen. Dit is dus wel een bijzonder moment. We zijn weer op grondniveau en werken weer naar boven.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.