Iconenatelier in kerk Lettelbert gered

Iconenschilder Ronald Medema draagt zijn atelier in de dertiende-eeuwse kerk van Lettelbert (gemeente Leek) begin volgend jaar over aan twee cursisten.

Medema wordt volgende maand ingewijd als priester van de orthodoxe kerk. Hij gaat dan de scepter zwaaien over een klooster in Brabant. De afgelopen tien jaar was hij als iconenschilder actief in Lettelbert.

Atelier Elisabeth

Medema draagt de huur van de kerk over aan twee volleerde cursisten. Dat zijn Elisabeth Schreuder uit Tollebeek en Jobs Kouwenhoven uit Drachten. Vanaf februari vervolgen zij de cursussen. Beide vrouwen runnen nu iconenatelier Elisabeth in Tollebeek (bij Urk). Dat wordt verplaatst naar Lettelbert.

Iconencentrum van de baan

De huidige huurder Medema lanceerde vorig jaar een ambitieus plan om de kerk van Lettelbert te verbouwen tot iconencentrum. Nu Medema priester wordt, is dat plan van de baan. Stichting Oude Groninger Kerken, eigenaar is van de kerk in Lettelbert, zou hiervoor de fondsverwerving doen. De beide nieuwe huurders durven de grootscheepse verbouw van de kerk, zoals Medema die voor ogen had, niet aan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.