Iconencentrum in kerk Lettelbert

De dertiende eeuwse kerk van Lettelbert krijgt een bestemming als iconencentrum.

Negen jaar geleden nam iconenschilder Ronald Medema (60) het kerkgebouw in gebruik als atelier. Ook houdt hij hier workshops waarvoor veel belangstelling is. Tot voor kort werd ieder kwartaal nog een eredienst gehouden in de kerk van Lettelbert. Daaraan kwam met ingang van januari 2016 een einde.

Nieuwe bestemming

Dat was reden voor Medema om aan de eigenaar van de kerk, de Stichting Oude Groninger Kerken, voor te stellen het gebouw te verbouwen tot iconencentrum. Volgens de kunstenaar is de stichting enthousiast over de nieuwe bestemming. De fondsenwerving voor dit doel wordt binnenkort ter hand genomen. Medema hoopt dat de verbouwing begin volgend jaar ter hand kan beginnen.

Het grootste deel van zijn cursussen geeft Medema nu in de consistorie van de kerk. Alleen in de zomermaanden wijkt hij tevens uit naar de kerkzaal. Het verbouwplan dat is opgesteld door architect Nynke Rixt-Jukema uit Leeuwarden, voorziet in een lesruimte op de bovenetage. Daar is een leslokaal gepland dat ruimte gaat bieden aan 14 cursisten.

,,Er komt in de kerk een begaanbare trap naar boven'', legt de kunstenaar uit. De huidige consistorie krijgt een bestemming als bibliotheek en koffiecentrum. ,,Misschien dat ik deze plek ook als eigen atelier in gebruik ga nemen'', zegt de kunstenaar. Door een glazen wand kunnen cursisten vanuit het leslokaal straks een blik werpen op de kerkzaal.

Concrete plannen

’Voorin de kerkzaal wil hij een iconenwand realiseren. ,,De komende maanden ga ik me toewijden aan de schilderen van de iconen die hier straks permanent te zien zijn.'' Volgens Medema zijn de plannen voor de kerk als iconencentrum concreet: ,,Voor bijvoorbeeld de aanschaf van de iconenwand en de lestafels zijn al sponsors gevonden’', zegt hij.

Nu al trekt Medema regelmatig bezoekers naar de kerk. Als de verbouw is gerealiseerd, verwacht hij dat het aantal gasten flink zal stijgen. De kerk houdt een functie als godshuis, zegt hij. ,,Wie dat wil, kan hier straks binnenlopen om bijvoorbeeld een kaarsje aan te steken of voor een meditatief moment.''

'Vensters op de eeuwigheid'

’Hij duidt iconen aan als ’vensters op de eeuwigheid’. ,,Zij laten als het ware een stukje van de Hemel, anders gezegd een stuk van Gods Koninkrijk zien.’' Voor iconenschilderen bestaat veel belangstelling. Nu al geeft hij jaarlijks les aan in totaal rond de 125 cursisten. Hij moet daarbij soms zelfs een wachtlijst hanteren. ,,Voorafgaand aan het schilderen bidden we met elkaar'', zegt hij. Medema is een, wat genoemd wordt, gewijde iconenschilder. ,,Door de bisschop van de orthodoxe kerk in Parijs ben ik hiertoe ingezegend.''

De kunstenaar is afkomstig uit een gereformeerd nest. Zijn vader was predikant. De passie van diens zoon voor iconen, waarop heiligen als evangelisten, apostelen, profeten en bijbelse figuren staan afgebeeld, ontstond toen hij op de kunstacademie in Leeuwarden zat. ,,Mijn examenwerk was indertijd gebaseerd op composities en kleurgebruik van iconen.'' Zo kwam hij ook op het spoor van de orthodoxe kerk. Inmiddels is hij actief lid van de orthodoxe kerk in Kollumerpomp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.