Ideetje uit China: het aardbevingsbed

In plaats van huizen versterken is er een andere oplossing om Groningers te beschermen: het aardbevingsbed. De Chinese uitvinding biedt veiligheid en ruimte voor eten en drinken.

Het is de laatste dagen een kleine hype op internet. Filmpjes met diverse types circuleren op het worldwideweb en zowel CNN, The Independent en Daily Mail als The New York Post berichten er over. Een van de video's is afkomstig van Liyang Global Import&Export Trade Co., Ltd.

De website van het in meubels en interieur gespecialiseerd bedrijf, dat zetelt in Liyang in de provincie Changzhou, biedt ook productinformatie. Onduidelijk is echter of het aardbevingsbed daadwerkelijk in productie is en wat het moet kosten.

CNN kenschetste het vorige week op haar site als het meest bizarre bed ooit. Verslaggever Jeanne Moos vroeg zich af wie er in zou willen slapen. Op de website The Verge vergelijkt correspondent James Vincent de ‘angstaanjagende' constructie met levend begraven zijn. Comfortabel begraven, dat wel.

Dahir Semenov

Het artikel van The Independent van 17 december 2015 is gebaseerd op een filmpje van de Russische ingenieur Dahir Semenov, over diens ‘nachtmerrie van een bed'. Semenov bedacht eerder een gigantische monorail hovercraft voor het vervoer van honderden mensen en op zonne-energie werkende drones die zichzelf camoufleren.

Een aantal sites zegt dat de Chinese Wang Wenxi als eerste met een ontwerp kwam, al is dat mogelijk gebaseerd op dezelfde bron. Volgens in ieder geval de Britse Daily Mail verkreeg Wang in 2010 reeds patent voor een aardbevingsbed. Al is daar sindsdien weinig meer van vernomen.

The Independent noemt het onwaarschijnlijk dat het ooit in productie komt, maar het idee is intrigerend. Bij het bed uit Liyang klappen de twee bodemhelften naar het midden toe om en vallen de slapenden in de ruimte daaronder. De gekantelde bedhelften vormen een stevig dak en bieden bescherming, voor als het plafond naar beneden komt.

Ideetje uit China: het aardbevingsbed

Onderin in de constructie kunnen flessen water en voedsel en zaken als verbandtrommel en brandblusser worden opgeslagen. Er zijn ook filmpjes met afgeleide varianten. Een matras dat naar beneden zakt, waarna een soort rolluik over de slapende schuift, of een of twee deksels die dichtklappen, respectievelijk voor één- of tweepersoonsbed.

Formidabel excuus

Dat het idee uit China komt is niet zo gek. Het immense land wordt sinds mensenheugenis geteisterd door aardbevingen. De volksrepubliek ligt boven twee gigantische tektonische platen: de Indische en de Euraziatische. Als die over elkaar schuiven kunnen de gevolgen verwoestend zijn. De gruwelijkste ooit was in 1556, met meer dan 800.000 doden. Sinds 2000 waren er ruim twintig aardbevingen met een kracht van meer dan 5.0 op de schaal van Richter In 2008 vielen er in de provincie Sichuan naar schatting tussen de 70- en 90.000 slachtoffers.

Naast het feit dat het idee inderdaad wel eens levensreddend kan zijn, levert het aldus The Independent een formidabel excuus op voor wie te laat op zijn werk komt (‘Mijn aardbevingsbed klapte per ongeluk dicht'). Maar de vragen die voornoemde media op hun sites stellen liggen voor de hand. Niet bij alle constructies is duidelijk hoe mensen er weer uit komen. Wat gebeurt er met iemand die met een been buitenboord slaapt? Stel dat het dagen duurt eer de gebruikers onder het puin vandaan worden gehaald: waar moet je je behoefte doen?

Er is nog een ander punt. Mocht het concept na het oplossen van al die onvolkomenheden toch in productie komen en noordelingen schaffen het en masse aan, dan is het Groningse volk met uitsterven gedoemd. Op een bed dat bij de eerste de beste trilling dichtklapt komt er van voortplanten niks meer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.