Groen Geel zondag 5 in betere tijden. Foto: supporters Groen Geel zondag 5

Iedereen onder de 27 jaar mag weer in teamverband sporten: 'Wij oudjes gaan wel pilsen in de dug-out'

Groen Geel zondag 5 in betere tijden. Foto: supporters Groen Geel zondag 5

Voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan, maakte het kabinet bekend. Dan val je als 28-jarige kelderklassevoetballer net buiten de boot. Het zal ook niet.

Bij Groen Geel zondag 5 zijn we er best aan gewend om niet te winnen. Meedoen is al jaren veel belangrijker in dit Groningse vriendenteam. Maar zelfs aan dat laatste, het meedoen, dreigt voor een aantal spelers binnenkort een einde te komen. Ook ikzelf ben met mijn 28 jaar te oud om veilig aan teamsport te kunnen doen. Daar moet je toch echt minstens twee jaar jonger voor zijn, maakte het kabinet dinsdagavond bekend.

Waarom niet in kilo’s rekenen?

De gehanteerde leeftijdsgrens wekt nogal wat verbazing. Zodra dinsdagmiddag het nieuws naar buiten komt, gaat het los in de groepsapp. Want slechts een enkeling in ons team voldoet aan het gehanteerde criterium.

„Moeten wij nu op onze ID-kaart een paar jaartjes eraf sprokkelen? Dat is toch de omgekeerde wereld?”, vraagt iemand zich af. „Dit is een vrij arbitraire leeftijdsgrens.”

De gehanteerde leeftijdsgrens is inderdaad arbitrair, is de algemene opvatting in ons team. Beter was het geweest om niet in leeftijd, maar in kilo’s te rekenen, vindt een teamgenoot. Iedereen boven de 80 kilo mag sporten, dat zou ons team veel beter uitkomen.

„Wat zeuren jullie nu, zijn jullie allemaal zo stokoud?”, vraagt één van de jonkies ondertussen. „Ik vind het top, wij jongeren hebben het ook gewoon zwaar”, jent weer een ander. Wacht maar tot ze de ervaring straks missen op het veld. Dan piepen ze wel anders, toch? Of wordt nu gewoon pijnlijk duidelijk dat een groot deel van ons team echt oud aan het worden is?

Dooie mus

De trainer -zelf nota bene jonger dan 27 jaar- probeert ondertussen professioneel de rust te bewaren. „Wij trainden altijd na 21.00 uur, dus het kan sowieso niet doorgaan.” Geen betere situatie dan deze voor het spreekwoord ‘iemand blij maken met een dode mus’, zegt een teamgenoot treffend. „Ach”, zo begint een ander. „Laat de jonkies maar spelen. Wij oudjes gaan gewoon lekker pilsen in de dug-out.”

Oh nee, dat mag ook niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu