Precies een jaar na de invoering van de eerste coronamaatregelen demonstreerden woensdag honderden studenten op de Vismarkt in Groningen. Ze eisen een versoepeling van de coronaregels. „Ik heb mijn klasgenoten nog nooit gezien.”

‘Ik heb meer nodig dan alleen een beeldscherm’. Student Marleen Snellenberg (21) heeft het in dikke blauwe letters op haar protestbord geschreven. De tweedejaarsstudent staat op een witte stip op de Vismarkt in Groningen bij het protest ‘Student uit Isolement’. Om haar heen staan honderden andere studenten en allemaal willen ze hetzelfde: een versoepeling van de coronaregels.

Snellenberg studeert liberal arts and sciences en heeft het gevoel dat ze maar weinig opsteekt van de digitale lessen die ze volgt. „Normaal is het zo bij deze studie dat je heel veel groepsdiscussies voert. Dat werkt niet online.”

Meer aandacht voor mentale gevolgen van de lockdown

De demonstratie op de Vismarkt is georganiseerd door sterrenkunde-studenten Nikki Potze (22) en Casper Farret Jentink (23). Niet omdat ze niet in de gevaren van corona geloven, maar omdat er meer aandacht moet zijn voor de mentale gevolgen van de maatregelen. Vooral onder studenten.

„We merken dat de mentale problematiek toeneemt onder jongvolwassenen”, zegt Farret Jentink (23). „Dat blijkt uit onderzoeken, maar we horen het ook in onze omgeving. We hebben het idee dat er te weinig aandacht is voor de vraag of het wel terecht is om jongeren zo sterk te benadelen.”

Bij de protestactie mochten maximaal duizend studenten zijn. Meer dan zevenhonderd mensen hebben zich aangemeld. De deelnemers willen meer fysiek onderwijs, opening van sportvoorzieningen, versoepeling van bezoekregels en afschaffing van de avondklok. Vooral die avondklok valt de studenten zwaar, volgens de organisatie. Met name jongeren die niet in een studentenhuis wonen of een relatie hebben, hebben het moeilijk. Zij zitten vanaf negen uur ‘s avonds alleen thuis.

 

‘Pas op, straks hang ik mezelf op’

Verschillende demonstranten hebben borden meegenomen: ‘Liever je haar kort, dan studie of sport?’, ‘We zijn uitgezoomd’, ‘Pas op, straks hang ik mezelf op’ en ‘Als eerste dicht, als laatste open’. Op de gele steentjes rondom de Vismarkt zijn met stoepkrijt vakken getekend van zo’n 8 vierkante meter. De vakken moeten studentenkamers voorstellen. ‘This is where we live’, staat erin gekalkt.

Een van de sprekers bij de actie was voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij kondigde aan dat de RUG bezig is met een geleidelijke heropening. De Vries noemde een drietal versoepelingen. De Universiteitsbibliotheek en de faculteiten heropenen gedeeltelijk. Dat betekent dat er 650 studieplekken vrij zijn voor studenten, zodat ze niet constant in hun kleine studentenkamertje hoeven te studeren. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor buitenles en het pand aan de Oude Boteringestraat nummer 18 wordt geopend voor studieverenigingen. Wie daar gebruik van wil maken, moet wel een negatieve testuitslag laten zien.

‘Het duurt gewoon te lang’

Student Amber van der Heide (24) heeft er weinig vertrouwen in en is er he-le-maal klaar mee. Ze wil gewoon weer de collegebanken in. „Ik ben eerstejaars student orthopedagogiek en ik heb mijn klas nog nooit gezien. Het duurt gewoon te lang. Ik wil echt les en niet thuis hele dagen achter de computer zitten.” Ze woont alleen in een studiootje in de stad. Dat is soms eenzaam. „Ik mis de sociale contacten heel erg. Gewoon even een terrasje pakken bijvoorbeeld.”

Daar heeft Amirs Falahob (18) uit Letland ook last van. Hij is een eerstejaars natuurkundestudent en woont in een huis met andere buitenlandse studenten. Maar daarbuiten heeft hij nog niemand leren kennen. „Het voelt als een gevangenis. Ik ken vrijwel niemand van mijn studie. De enkele keren dat we practicum hebben, durven we amper met elkaar te praten omdat we nog zo verlegen zijn. Bovendien kunnen we nergens écht lekker ontspannen. Even een biertje drinken in de kroeg na een tentamen zit er niet in.”

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Video