'Illegale' activiteiten storen Zevenhuizen

Omwonenden klagen over overlast die wordt veroorzaakt door grondverzetbedrijf Zoutman aan de Evertswijk in Zevenhuizen.

Sinds dit voorjaar oefent de firma Zoutman hier haar bedrijf uit. Volgens omwonenden breiden de bedrijfsactiviteiten zich voortdurend uit. In een brief aan de gemeenteraad van Leek schrijven de buurtbewoners dat de uitbreiding van het bedrijf hier en daar een illegaal karakter heeft.

‘Waarom wordt er niet gehandhaafd?’

De gewijzigde bedrijfsvoering brengt voor de omwonenden overlast met zich mee. Het grondverzetbedrijf bevindt zich in een enclave omring door leef- en woongebieden. Omwonenden worden nu dagelijks geconfronteerd met containers, in werking zijnde grote en middelgrote kranen en vrachtauto’s, hoge zandbergen, geluidsoverlast en (horizon)vervuiling. De buurtbewoners klagen over een aanzienlijke vermindering van hun woongenot.

Volgens de bewoners zijn de bedrijfsactiviteiten in strijd met het bestemmingsplan dat in 2010 werd vastgesteld. Sinds mei en juni dienden de omwonenden meermalen klachten in tegen de overlast. Volgens de brief aan de gemeenteraad gaf de gemeente inmiddels toe dat in noordelijke richting sprake is van illegale uitbreiding van het bedrijf. In plaats van op te treden tegen de grove overtredingen, zoals de buurt ze noemt, kondigde de gemeente aan de uitbreiding te willen legaliseren. De buurt is hierover verontwaardigd en verbaasd. ,,Waarom wordt er niet gehandhaafd?’’ vragen de bewoners zich af.

Raad van State

Om een einde te maken aan de overlast door vrijkomend (fijn)stof, intensief verkeer door grote kranen en vrachtauto’s en aan- en afvoer van containers dringen de omwonenden bij de raad aan op maatregelen. Zo vraagt de buurt op te treden tegen de illegale gebiedsuitbreiding en om het terugdraaien van de huidige werkzaamheden in de lijn met het agrarische karakter van het bestemmingsplan. Als de gemeente volhardt in legalisering, zijn de omwonenden van plan hiertegen bezwaar te maken tot aan de Raad van State.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.