Illegale boot in Slochterhaven moet weg. Maar wanneer? En wie draait op voor de kosten?

De brandweer doet onderzoek op het oude jacht van Willem Endstra naar een eventueel olielek. Ernaast lag een bootje, dat vrijdagmiddag gezonken is. Foto: Venema Media

De boot die illegaal in de Slochterhaven ligt, moet weg. Daarover zijn inmiddels alle partijen het eens. De rechtbank besluit volgende week wanneer dat uiterlijk moet gebeuren.

Eigenaar Harko Kempinga daagde de gemeente Midden-Groningen voor de rechter omdat die op zijn kosten de boot vorige week wilde laten bergen. De half gezonken boot is total loss en opruimen gaat duizenden euro’s kosten.

Kempinga, die ongeneeslijk ziek is, heeft dat geld niet. Hij houdt de gemeente medeverantwoordelijk voor de schade, bleek maandagmiddag op een spoedzitting bij de rechtbank. De gemeente sloot in februari de stroom af. Hierdoor werkte de pomp niet langer die de romp droog hield. Het schip ligt nu op de bodem van de kleine haven.

Coulance voor reparatie kapotte motor

De gemeente Midden-Groningen en de exploitant van de haven, De Woudbloem Marine Service, zijn al maanden bezig om de eigenaar te bewegen de boot weg te halen. Kempinga kocht het verwaarloosde schip – ooit in eigendom van crimineel vastgoedmakelaar Willem Endstra – in het najaar met een kapotte motor.

Buiten het vaarseizoen mogen in de haven geen vaartuigen liggen voor langere tijd. ,,We zijn coulant geweest’’, hield havenexploitant Lidia Koning de rechter voor. ,,Meneer kreeg tijd om de motoren te repareren.’’

De gemeente sloot eerder dit jaar de stroom af. ,,Net voordat we de motoren klaar hadden.’’, aldus Kempinga. Hij ondernam geen actie meer voor verdere reparatie en of wegslepen. Zijn financiële middelen zijn uitgeput en medisch gezien gaat het ook niet goed met hem, zegt hij.

Ultimatum van vorige week leidde tot spoedzaak bij rechtbank

De gemeente startte een handhavingsprocedure. Het ultimatum liep vorige week af. Veel te snel om iets te regelen, meent de eigenaar. De rechter koerste maandag aan op een termijn van vier weken, maar dat is naar de zin van de gemeente te lang.

Het schip lekt olie. De eigenaar is met de verzekering in conclaaf over afwikkeling van de schade. Hij houdt de gemeente medeverantwoordelijk. De gemeente voelt zich niet schuldig, maar volgens haar staat die discussie ook los van het feit dat de boot zo snel mogelijk weg moet.

Leeft zieke eigenaar lang genoeg voor bodemprocedure?

Kempinga koerst daarom aan op een bodemprocedure. ,,Zo’n zaak duurt gauw anderhalf jaar en het is de vraag of hij nog zolang te leven heeft’’, aldus zijn advocaat.

Het jacht was naar verluidt dertig jaar geleden van Willem Endstra. Deze bankier van de onderwereld en kennis van topcrimineel Willem Holleeder werd verdacht van witwaspraktijken en is vermoord in 2004.

menu