Improviseren met muziek geeft kinderen power voor het leven

De kinderen leren in de workshop Guitar Power improviseren van verschillende docenten. Foto: Archief DvhN

Als jonge, muzikale Noorderlingen al vroeg leren improviseren, vergroot dat het succes in hun vak en daarmee ook hun kans op de arbeidsmarkt.

Dat meent de Groningse Jan Kuiper, gitarist van de gitaarformatie The Five Great Guitars . Samen met Marleen Dijkstra van het stadse cultuurcentrum Vrijdag en Digmon Roovers van het Groningen Guitar College zette hij daarom het jeugdprogramma Guitar Power op: een serie workshops die kinderen al doende leert improviseren met muziek.

Wat is improvisatie?

„Improvisatie is een vermogen dat zich door je hele leven afspeelt”, zegt Kuiper. „Het is de manier waarop je jezelf verhoudt tot gebeurtenissen in je leven.”

„Wij denken en handelen allemaal binnen een bepaald kader”, vervolgt Kuiper. „Als je leert improviseren, leer je jezelf ook buiten dat kader te laten werken.” En muziek kan het middel zijn waarmee iemand leert ‘anders te handelen’.

Praktisch krijgen de leerlingen in de loop van een jaar tijd tien workshops van tien verschillende gastdocenten. „We leren ze te luisteren, te ervaren en vooral zelf te doen”, zegt Kuiper.

„Ons doel is ze te leren dat muziek maken een actief proces is. Dus niet sec naspelen wat een ander heeft bedacht, maar zelf onderdeel worden van het creatieproces.”

Flinke gemeentesubsidie

Het project, dat 14 januari van start gaat, gooit hoge ogen bij de gemeente en kan rekenen op een subsidie van tienduizend euro. „Wij hebben in Groningen een vooraanstaand gitaarensemble en vroegen de gemeente of het niet boeiend zou zijn om ook daar een voedingsbodem voor te maken. Net zoals het Noord Nederlands Orkest het Haydn Jeugdstrijkorkest heeft, of FC Groningen de jeugdopleiding.”

Binnen het muziekonderwijs hanteert het project een alternatieve aanpak. „Wij halen niet honderd kinderen binnen in de hoop een supertalent ertussen te vinden”, licht Kuiper toe.

„Nee, wij kijken juist wat we voor de andere 99 kunnen doen om hen te laten ervaren wat muziek is, wat muziek doet en hoe ze dat een plek in hun leven kunnen geven.”

Voedingsbodem voor de toekomst

Volgens de gemeente past het project precies binnen de gemeentelijk ambitie ‘City of Talent’: talentontwikkeling mogelijk maken voor zoveel mogelijk inwoners.

„Door de samenwerking met de muziekschool kunnen we informatie overbrengen. We zijn een voedingsbodem voor iedereen die wil weten wat muziek is, wat het met je kan doen en hoe het je leven kan veranderen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen