In 2020 opnieuw minder strafzaken in het Noorden door tekort aan rechters

Vrouwe Justitia in de rechtbank van Groningen. Foto: DvhN

Het Openbaar Ministerie (OM) kan het komende jaar minder strafzaken bij de Rechtbank Noord-Nederland kwijt dan het had gewild. Afgesproken is dat de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden 810 nieuwe strafzaken krijgen aangeleverd.

De nieuwe instroom van zaken is qua aantal vergelijkbaar met die van dit jaar. Zes jaar geleden lag het aantal nog op 1300 strafzaken. Het OM zou voor het komende jaar 100 tot 150 strafzaken meer hebben willen aanleveren dan nu is overeengekomen. In 2018 voorzag de overeenkomst op 955 strafzaken.

Het gaat om zaken in de zwaardere categorie die worden behandeld door de meervoudige strafkamer (drie rechters). Het gaat dan om zaken als overvallen, woninginbraken, oplichting, ernstige geweldszaken (huiselijk geweld en uitgaansgeweld), zedenmisdrijven en brandstichting.

Te weinig rechters

De Rechtbank Noord-Nederland en het OM maken elk jaar afspraken over het aantal te behandelen strafzaken. De rechtbank kampt nog steeds met te weinig strafrechters en ziet geen mogelijkheden om meer zaken aan te nemen dan die 810.

Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat er wel een overeenkomst is met het OM, maar dat onder de afspraken anders dan gebruikelijk geen handtekeningen zijn gezet. ,,We zijn er onderling uitgekomen, er is geen conflict’’, benadrukt de woordvoerder.

Meer zaken op de plank

In de praktijk betekent een en ander dat er meer zaken op de plank blijven liggen en dat het langer duurt voordat een verdachte voor de rechter moet verschijnen. Dit heeft vooral gevolgen voor zaken waarin de verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, maar het strafproces in vrijheid mag afwachten. Verdachten moeten langer wachten. Dat geldt overigens ook voor slachtoffers. ’Wachttijden’ van meer dan een jaar zijn geen uitzonderingen. Wie wel vastzit, krijgt voorrang.

Zaken van eenvoudige aard

Naast de zwaardere zaken, behandelen de rechtbanken in Groningen, Assen en Leeuwarden nog eens duizenden strafzaken van eenvoudige aard (als winkeldiefstallen, kleine mishandelingen en beledigingen). Voor het komende jaar gaat het om 6.285 politie-rechterzaken. Dit jaar waren dat er ruim 11.000 zaken.

Nieuwe rechters

De capaciteitsproblemen bij de rechtbank als gevolg van het rechterstekort spelen al langer. Er worden wel nieuwe rechters opgeleid, maar die zijn nog niet overal inzetbaar.

Om de rechtbank verder te ontlasten is besloten dat grotere milieu- en fraudezaken niet meer in Noord-Nederland worden behandeld maar dat voor deze zaken wordt uitgeweken naar de rechtbanken van Zwolle en Almelo.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen