In Belling- en Vlagtwedde praat iedereen mee over sport

Alle inwoners van Bellingwedde en Vlagtwedde kunnen aan hun gemeenten melden wat zij van de zwembaden en sportvelden vinden.

Ze kunnen dat deze maand doen door op de website van de gemeenten deel te nemen aan een enquête. ,,De gegevens die wij zo krijgen, gebruiken we bij het opstellen van een sport- en beweegplan voor de nieuwe gemeente Westerwolde’’, vertelt wethouder Bart Huizing (PvdA) van Bellingwedde.

Herindeling

Vlagtwedde en Bellingwedde gaan op 1 januari 2018 op in Westerwolde. Ze hebben nu nog ieder hun werkwijze waar het om de omgang met sportaccommodaties en het stimuleren van bewegen gaat. Zo heeft Vlagtwedde twee openluchtzwembaden waar jaarlijks tonnen in worden gestoken. Bellingwedde heeft niet zo’n voorziening.

Vanwege die herindeling wordt nu gewerkt aan een plan waarin komt te staan welk beleid Westerwolde voor sport en bewegen moet voeren. De gemeentebestuurders zijn daar al een tijdje mee bezig. ,, We willen weten wat onze inwoners daarvan vinden, vandaar onze oproep aan iedereen om mee te doen aan onze enquête’’, zegt wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) van Vlagtwedde.

Via die enquête kunnen de inwoners melden wat zij vinden van de zwembaden en sportvelden en welke nieuwe sporten zij graag willen. Ze kunnen ook melden of ze zelf aan sport doen en hoe ze hun gezondheid ervaren.

Niet bindend

Luth benadrukt dat dit ‘digitaal referendum’ niet strikt bindend is. ,,Als enkele inwoners graag een voorziening voor een bepaalde sport willen, zal het niet zo zijn dat zo’n voorziening er meteen komt. Maar we krijgen zo wel een beeld van wat er leeft bij de mensen.’’

Binnenkort praten de gemeenten ook met vertegenwoordigers van sportclubs en mensen uit het onderwijs en van welzijnsorganisaties. ,,We willen ook hun opvattingen weten’’, zegt Huizing. ,,In het najaar moet het plan klaar zijn. In de visie komt te staan hoe we in Westerwolde met sport willen omgaan. Maar ook met bewegen in het algemeen, zoals bewegen voor ouderen en gymnastiek op de scholen. Met die visie bij de hand kan de nieuwe gemeenteraad van Westerwolde bepalen waar precies geld voor wordt uitgetrokken en op welke onderdelen van de visie de nadruk wordt gelegd.’’

De beide gemeentebesturen vinden de visie extra belangrijk omdat onderzoeken hebben uitgewezen dat overgewicht en een slecht voedingspatroon redelijk vaak voorkomen in Westerwolde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.