In Groningen krijgen heel veel kinderen jeugdzorg (+interactieve kaart met alle gemeenten)

In Groningen krijgen verhoudingsgewijs nog steeds de meeste kinderen van ons land jeugdzorg.

Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag heeft gepubliceerd.

Jaarlijks krijgt ongeveer 11 procent van de jongeren tot 18 jaar in ons land een of meer vormen van jeugdzorg, maar met name in Oost-Groningen ligt dat aandeel vaak tussen de 13 en 15 procent.

Onderstaande kaart toont het percentage jongeren van 0 tot 18 jaar dat in de eerste helft van 2017 een of meerdere vormen van jeugdzorg kreeg. Klik op de gemeenten voor meer informatie.

Het aantal kinderen in Groningen dat jeugdhulp krijgt ligt al jaren boven het landelijk gemiddelde. Deskundigen verklaren dat uit het feit dat de provincie relatief veel arme en laag opgeleide mensen kent die zich niet makkelijk kunnen ontwikkelen. Ook worden er verhoudingsgewijs veel kinderen geboren met (verstandelijke) beperkingen.

Jeugdhulp

Verreweg de meest voorkomende vorm van jeugdzorg is de jeugdhulp, waarbij jongeren en hun ouders hulp krijgen bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedproblemen.

388.000 kinderen met Jeugdzorg in 2016 
Jeugdhulp341.440
Jeugdbescherming38.800
Jeugdreclassering7.760


De overgang van de jeugdzorg van het Rijk naar de gemeenten in 2015 heeft nauwelijks invloed gehad op het aantal kinderen dat jeugdzorg krijgt. Ook is er geen verschuiving opgetreden van duurdere naar goedkopere zorg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.