Atleet Roelf B. en Gert-Jan N. uit Stadskanaal leggen bekentenis af voor drugshandel in Hongarije en accepteren gevangenisstraf

Roelf B.(22) heeft maandag voor de Hongaarse rechter in Boedapest schuld bekend voor drugshandel. Hij accepteert daarmee een gevangenisstraf van acht jaar.

Ook zijn jeugdvriend Gert-Jan N. (23). geeft toe dat hij drugs heeft verkocht op het Sziget-festival en aanvaardt een strafvoorstel van tien jaar. Hij zegt: ,,Ik wil niet dat mijn rol groter wordt gemaakt dan dat die in werkelijkheid is.”

Na hun bekentenis, is de rechter via een tolk in gesprek gegaan met Roelf B. Inmiddels is na een schorsing de aanklager aan het woord. Daarna is het de beurt aan de verdediging. 

De Nederlandse advocaat Rachel Imamkhan is aanwezig om Roelf B. bij te staan, met haar Hongaarse collega. Het is afwachten wat de rechter later besluit. 8 en 10 jaar cel of iets lager. In dat laatste geval kan het Hongaarse Openbaar Ministerie in beroep.

(Tekst gaat verder onder de foto)

loading

Spijt

Beide mannen hebben spijt betuigd bij de rechter. ,,Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die ik heb gedaan", zei Gert-Jan N.. Hij hoopt dat hij zijn straf in Nederland mag uitzitten. ,,Dicht bij mijn vriendin en familie." Ook Roelf B. zei veel spijt te hebben. Hij bood excuses aan. ,,Ik hoop dat ik de kans krijg weer te werken aan mijn toekomst."

In de snikhete rechtszaal probeerde hoofdverdachte N. de rechtbank te overtuigen dat hij zijn vriend niet had beïnvloed om de drugs te verkopen. Na overleg met zijn advocaat zei hij: ,,Sorry dat ik niet duidelijk heb geformuleerd. Ik verkocht drugs en had een prijslijst.” Maar het is niet goed als je soms ja en nee zegt, zei de rechter.

,,Ik schaam mij voor wat ik heb gedaan,” zei N. De openbare aanklager wilde weten waarom hij in drugs handelde. N. zei dat hij dacht had dat de strenge regels niet golden voor festivals. ,,Ik ben in festivals in Nederland geweest.” In een artikel dat hij had gelezen stond dat het daar ‘anders aan toegaat dan in het echte leven’.

Uitspraak

De zitting is kort na de middag afgelopen. Naar verwachting doet de rechter tussen 14 en 14.30 uur uitspraak.

Onder gerinkel van kettingen kwamen ze maandagochtend de hal van het Budapest-Capital Regional Court binnen . De moeder van Gert-Jan viel haar zoon om de hals maar bewakers trokken haar zoon mee de zaal in.

De spanning is van hun gezichten te lezen als ze door bewakers kamer 36 worden binnengebracht. Voor het eerst sinds hun arrestatie in augustus staan de jeugdvrienden voor de rechter vanwege grootschalige drugshandel in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Gespannen

De beide Nederlandse verdachten zijn ook voor de Hongaarse pers interessant. Veel fotografen en camera-mensen zijn in de rechtbank. Anders dan in Nederland mogen verdachten in beeld worden gebracht, ook in de rechtbank.

Hongaarse media spreken van de Sziget-case. De politie vond 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten en bijna 2700 ecstasypillen met een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen forint (300.000 euro). De grootste vangst ooit op het jaarlijkse zevendaagse festival.

(Tekst gaat verder onder de foto)

loading

De rechtbank is op loopafstand van Óbudai-Sziget. Met een grote groep van twintig jongeren reisden de twee Stadskanaalsters vorig jaar naar dit groene lommerrijke eiland in de Donau voor muziekfestival Sziget. Met jaarlijks een half miljoen bezoekers uit zo’n honderd landen is het zevendaagse evenement een van de grootste muziekfestivals van Europa.

Betrapt

Nog voordat het muziekprogramma goed en wel was begonnen werden de twee betrapt. Ze verkochten open en bloot grote hoeveelheden drugs, deelden flyers met prijslijsten uit. De politie kwam hen op het spoor omdat het opmerkelijk druk was rond hun tent op het festivalterrein.

In hun tent en later in hun caddy die elders in de stad geparkeerd stond, werden grote hoeveelheden hard- en softdrugs gevonden: 20 kilogram doorgerolde marihuana-sigaretten en bijna 2700 ecstasypillen. Goed voor 300.000 euro (100 miljoen forint). Hun bezoek aan The Island of Freedom liep uit op een grote nachtmerrie.

menu