In Memoriam: De allerlaatste reis van Louis de Munck

Een dag voor zijn 91ste verjaardag overleed Louis de Munck, globetrotter en levensgenieter uit Koningsoord. Ook zijn laatste reis, die naar de hemel, omarmde hij. Sociaal als hij was, hoopte hij er op een weerzien.

De zilveren bos haar, de witte kleding, de zwierige tred. Kwam Louis de Munck eraan dan was hij al van verre te herkennen. En het gekke was: De Munck kwam er altijd aan. Waar ook ter wereld – van Koningsoord tot Roodeschool, van Nepal tot Afghanistan – hij liep er rond als had hij nooit ergens anders gewoond.

De Munck is geboren in het Westland, als zoon van een tuinder. Hij slaat een ander pad in, maar later, als hij in een arbeidershuisje in de Groningse polder woont, pakt hij de draad van zijn vader moeiteloos op. Hij schept er genoegen in om in de kassen achter zijn huis groenten en fruit te kweken en te verkopen.

Dat andere pad is omvangrijk en kent vele afsplitsingen. Zo dient De Munck in Indonesië waar hij gewond vandaan komt. Terug in Delft trouwt hij, krijgt vijf kinderen en werkt zich op tot in de top van het bankwezen. Na 31 dienstjaren neemt hij ontslag. De kouwe drukte om de nieuwe auto van de baas zint hem niet meer; hij voelt zich meer verbonden met de mensen op de werkvloer. Zijn beslissing betekent een omslag in zijn leven. Hij wordt politiek actief, zijn huwelijk loopt stuk en hij vertrekt met alleen een plastic tasje naar Groningen waar hij zich gemakkelijk mengt tussen de studenten en in het nachtleven.

Hij ontpopt zich als markthandelaar, een beroep dat hem past omdat het hem vrijheid en vastigheid ineen biedt. En de wereld aan sociale contacten. Zijn handelsgeest komt helemaal tot bloei als hij met zijn oudste dochter door Afghanistan, Pakistan, India en Nepal reist. De spullen die hij daar vindt, vinden gretig aftrek op de markt in Groningen.

Op een dag staat er een jongedame aan zijn kraam. Het is Lammie Askes die hij het hof maakt en met wie hij een idyllische plek creëert in Koningsoord, een gehucht in het noorden van de provincie Groningen. Samen krijgen ze twee kinderen, Anna en Eugène. Eugène komt ter wereld op de dag dat De Muncks oudste dochter Eugénie overlijdt.

De Munck leeft alsof hij geen dag ouder wordt, hij blijft reizen, is wekelijks te vinden in de binnenstad van Groningen. Zijn relatie met Lammie strandt, maar ze belooft hem plechtig dat hij altijd in zijn huisje kan blijven wonen. Ze heeft woord gehouden. Ze ziet dat de wereld hem te groot wordt, maar dat hij in kleine kring dezelfde scherpe, geestige en sociale Louis blijft. In mei geniet hij nog volop van de 65ste verjaardag van zijn dochter Hanneke, hij blijft plannen maken om op reis te gaan, maar zijn lichaam wil niet meer.

Afgelopen maandag stierf hij, thuis in Koningsoord, waar zijn familie en kennissen hem gisteravond herdachten met een mooi feest. De Munck heeft er vast met een schuin oog naar gekeken vanuit de hemel. Hij was weliswaar van zijn katholieke geloof gestapt, maar het geloven kon hij toch niet laten. Op zijn eigen, luchtige wijze.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.