Nieuw Beerta is niet bepaald het epicentrum van de Groningse aardbevingsproblematiek. Het rolt bijna van de kaart. Toch heeft bijna het hele dorp aardbevingsschade gemeld.

Nieuw Beerta, aan de rand van de Duitse grens en vlakbij De Dollard, wordt omringd door landerijen. Grote boerderijen, soms in verval, illustreren de landbouwgeschiedenis. Vijftig huishoudens telt het dorp, vooral bekend van twee sekshuizen, een weerstation, de scheve kerk en proefboerderij Ebelsheerd.

Nieuw Beerta, is ook het dorp dat ligt aan de rand van het aardbevingsgebied. In de periode 2017-2020, zijn er 41 claims ingediend, waarvan er 22 zijn afgewezen, twee gehonoreerd en nog achttien in behandeling zijn. Totaal is er 89.305 euro uitgekeerd aan slechts twee objecten. Natuurlijk is bekend om wie het gaat, maar in een kleine gemeenschap blijft dit binnenskamers.

Toch roept dat geringe, gehonoreerde aantal vraagtekens op bij de inwoners. Of zoals Ton van den Boomgaard van Dorpsbelangen Nieuw Beerta het omschrijft: ‘we denken soms weleens aan willekeur.’ ,,Waarom wordt de ene schademelding wel gehonoreerd en de ander niet. Het is een zwalkend beleid. We zitten er als bewoners wat dat betreft dubbel in.” Zelf heeft hij geen schade gemeld, maar als hij rondom zijn pand loopt ziet hij ook niet alleen ongeschonden metselwerk.

Nieuw Beerta is ook een gebied waar ze naar eigen zeggen last hebben van stijgende - en dalende waterstanden. De boerengrond mag vooral niet te nat worden en daarom wordt er flink gemaald in de omgeving, wordt er gezegd. Daardoor klinkt grond in en ja, dat kan ook verzakkingen veroorzaken. Wie het weet, mag het zeggen.

Voor Dorpsbelangen is aardbevingsschade nauwelijks een gespreksthema. Natuurlijk wordt er over gesproken en informeren de inwoners elkaar, maar het gesprek van de dag is het zeker niet. Je hoort geruchten over toekenning aardbevingsschade. Zo schijnt er iemand te zijn in de buurt van Drieborg, een dorp naast Nieuw Beerta, die een miljoen euro heeft gekregen. Of het waar is?

Nieuw Beerta waar de lommerrijke boerderijen niet alleen maar pracht en praal uitstralen. Of deze aardbevingsschade hebben? Ze weten het in het dorp niet, of willen het niet zeggen. Want, de boeren worden nog altijd als een aparte kaste gezien.

Bij stichting Oude Groninger Kerken houden ze hun bezit, de kerk uit 1696 ook goed in de gaten. Tot dusver is er geen aardbevingsschade geconstateerd, weet bouwkundige Christiaan Velvis. ,,Maar we blijven alert.”

Zo gaat het leven rustig door in Nieuw Beerta, postcodegebied 9687. Ligt de seksindustrie al lange tijd stil, valt een vervallen, ingezakt pand in het centrum op als je het dorp aandoet, en rijdt je er zonder er erg in te hebben in een paar minuten doorheen. Waarna het weidse landschap weer opdoemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen