In Noorden vallen meer doden door hartziekten maar artsen gaan er wat tegen doen

In het Noorden gaan meer mensen dood aan hartziekten dan elders in het land. De ziekenhuizen in Groningen en Drenthe slaan de handen ineen om die sterfte te verlagen.

Onder de naam HartNet gaan het Martini Ziekenhuis in Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en Universitair Medisch Centrum Groningen samenwerken op het gebied van hartzorg. De meeste huisartsen doen ook mee.

Strakker samenwerken

De bedoeling is dat patiënten die aan een vorm van een hartziekte lijden beter behandeld gaan worden door de dokters en verpleegkundigen strakker te laten samenwerken. Nu glippen er nog wel eens patiënten tussendoor die niet de nieuwste behandelmogelijkheden krijgen.

,,Patiënten gaan merken dat ze beter begeleid worden en dat veel van de zorg die ze krijgen dicht bij hun huis in de buurt blijft’’, zegt cardioloog Michiel Rienstra van het UMCG. Zo zal iemand met een hartinfarct wel gedotterd moeten worden in een groot ziekenhuis, maar kan het opknappen daarna ook in een kleiner ziekenhuis in de regio, en grotendeels zelfs thuis met hulp van de huisarts en cardiologisch verpleegkundige.

De samenwerking is nodig omdat er in Groningen en Drenthe een aanzienlijk hoger aantal mensen overlijdt aan hartziekten dan elders in het land. De afgelopen vijf jaar is het aantal nieuwe patiënten op de poliklinieken van de cardiologie ook nog eens toegenomen met gemiddeld 15 procent.

Zorg minder goed bereikbaar

Die hogere sterfte in deze regio heeft verschillende oorzaken. Hart- en vaatziekten komen doorgaans vaker voor onder mensen die roken, ongezond eten en weinig bewegen. ,,Maar wat ook speelt is dat de zorg in deze regio minder goed bereikbaar is dan elders’’, zegt Rienstra. ,,De afstand naar de huisarts is gewoon vaak groter dan in grote steden. We willen met HartNet dus zorgen dat meer zorg van hoge kwaliteit bij de huisartsen zelf en hopelijk ook in buitenpoli’s van ziekenhuizen dicht bij de mensen beschikbaar is.’’

Een andere reden voor de samenwerking is dat er meer medisch-technische behandelmogelijkheden zijn dan vroeger. Door als artsen nauwer samen te werken moeten die nieuwe behandelingen sneller voor alle patiënten beschikbaar zijn. Daarvoor worden zogeheten zorgpaden ontwikkeld met afspraken over wie in welke situatie waarvoor in aanmerking komt.

De Groninger Huisartsencoöperatie en Huisartsen Zorg Drenthe, Zorgbelang Groningen, Zorgbelang Drenthe en Harteraad en Menzis en Zilveren Kruis hebben hun steun aan HartNet Noord-Nederland schriftelijk verklaard. In Drenthe doet eerst alleen het Wilhelmina Ziekenhuis mee, maar de ziekenhuizen van de Treant Zorggroep (Hoogeveen, Emmen, Stadskanaal) zeggen er snel bij aan te haken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.