De nieuwe sluitingstijden − binnen half 2 en buiten 2 uur − betekenen een nieuwe knauw voor het Groninger caféleven, waar uitgaan tot laat heilig is.

Om zes uur ’s ochtends op weg naar huis nog één biertje met de jas aan. Ergens binnen de Groningse Diepenring is nog wel een kastelein te vinden die iets uit zijn tapkast schenkt. Kroeglopen tot je erbij neervalt.

„Uitgaan tot zo laat je wilt is gewoon iets heiligs in Groningen’’, aldus Groninger nachtburgemeester Merlijn Poolman. „Dit is zo’n fundamentele verandering voor het uitgaansleven hier.’’ Al sinds de jaren tachtig laat Groningen zich voorstaan op haar vrije beleid, vertelt Poolman. „Vanwege de organische uitloop van cafés is het veel veiliger. Mensen gaan niet tegelijk op straat zwerven.’’

De maatregelen, voor onbeperkte tijd maar met wekelijks evaluatie, zijn tegen het zere been van iedereen die het Groningse uitgaansleven een warm hart toedraagt. De Groninger nachtburgemeester viel het nieuws rauw op zijn dak. „Dat de maatregelen voor onbepaalde tijd zijn, beangstigt mij”, zegt Poolman. Hij moet er niet aan denken dat de maatregelen een definitief karakter krijgen.

Blijf vooral Groningen

In Groningen vieren studenten de nacht nog, stelt cabaretier en supporter van de stad Youp van ’t Hek. „Het was weer heerlijk in de stad waar geen student studeert. Ver weg van hun ouders dansen en drinken ze op de tafels van de vele leuke kroegen”, schreef hij ooit na een bezoek aan de stad. „Blijf vooral Groningen”, adviseerde hij de uitbaters van zijn favoriete hotel Het Schimmelpenninck Huys.

Het is de vrijgevochtenheid van de cafés en kroegen die diep verankerd zit in het Groningse uitgaansleven. Voor middernacht is het rustig, bijna stil. Daarna gaat het tot laat door. Nu zit daar plots een avondklok op. Zo dreigt de kenmerkende Groningse uitgaanscultuur het volgende slachtoffer te worden van corona.

Allesbepalende keuze

De afgelopen tijd zwol de drukte bij de kroegen zover aan dat burgemeester Koen Schuiling zich genoodzaakt zag in te grijpen. Met de ingang van de nieuwe beperkende maatregelen zijn de terrassen op vrijdag en zaterdag om 2.00 uur leeg en moeten cafés in de binnenstad voor 1.30 uur dicht zijn voor nieuw publiek.

1.30 uur. Normaliter aanvangstijd van een stapavond.

De sluitingstijden gaan de door corona toch al kwijnende Groningse cafés hard raken, weet Poolman. Hij was zelf ooit eigenaar van café Subsonic aan de Grote Markt. „Tussen 1.00 uur en 4.00 uur was het daar druk en liep het constant door.” Nu is de cafékeuze van 1.00 uur allesbepalend voor de avond.

Andere steden zijn jaloers

De niet-Groningse stapper kijkt zich vaak de ogen uit. Van kroeg wisselen om 4.00 uur kan niet overal. De nachtburgemeester in Nijmegen Cees de Boer denkt dat veel andere steden jaloers zijn op het nachtleven van Groningers. „Bij ons kom je tot vier uur binnen. Daarna moet je binnen blijven. Groningen was zijn tijd ver vooruit. Geen sluitingstijden is gewoon veel veiliger.” Nu belanden veel mensen om 4.00 uur niet uitgeblust op straat en gaan ze rondzwerven, zegt de Boer.

Thijs Boer van N8W8 R’Dam, een organisatie die het nachtleven in Rotterdam stimuleert, geef toe wel eens jaloers naar Groningen te kijken. In zijn stad sluit zo’n 90 procent van de cafés om 2.00 uur, zegt Boer „Die maatregel die bij jullie is ingevoerd, hebben wij permanent. Corona of geen corona.”

Boer snapt de maatregel van Schuiling wel. De hunkering naar het nachtleven is groot. „Ik zou bijna op de trein springen om de hele avond te zuipen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen in de buurt dat doen. Met corona lijkt me dat niet zo heel handig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus