De drie coördinatoren (vlnr) Roelf Postma en Jildou Renema (Kunstbedrijven) en Jappie Postma (Muziekonderwijs Grootegast)

In harmonie naar één Kunstencentrum Westerkwartier: 'verloren zoon' Grootegast terug

De drie coördinatoren (vlnr) Roelf Postma en Jildou Renema (Kunstbedrijven) en Jappie Postma (Muziekonderwijs Grootegast) Foto: Koos Bijlsma

Twee jaar na de herindeling krijgt het Westerkwartier per 1 januari een Kunstencentrum dat werkzaam zal zijn in alle vier voormalige gemeenten.

De fusie mag bijzonder heten omdat de voormalige gemeente Grootegast twaalf jaar geleden nog besloot een zelfstandige koers in te slaan. Met name op het gebied van muziekonderwijs werkten Leek, Marum, Zuidhorn en Grootegast tot die tijd nauw met elkaar samen. Toen muziek- en andere kunstdocenten in 2008 overgingen tot de oprichting van de coöperatieve vereniging Kunstbedrijven haakte Grootegast af. In die gemeente werd de Stichting Muziekonderwijs Grootegast in het leven geroepen.

Fanfare en harmonie

Grootegast kan bogen op een rijke traditie van harmonie- en fanfaremuziek. ,,We hebben in deze regio wel tien muziekverenigingen die alle een florerend bestaan leiden’’, zegt de in Stroobos woonachtige coördinator Jappie Kuipers van de stichting. ,,De muziekverenigingen in de oude gemeente Grootegast wilden indertijd het heft in eigen handen nemen. Dat was reden om ons af te splitsen.’’

Kuipers, oud-dirigent van harmonie- en fanfareorkesten in Leek, Marum, Grijpskerk en Oldekerk, werkte loyaal mee aan de gesprekken om te komen tot één Kunstencentrum voor de hele gemeente Westerkwartier. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de zogenoemde hafabra-lessen een goeie plek krijgen in het nieuwe verband.

Blij met ‘hereniging’

Collega-coördinator Roelf Postma uit Grijpskerk van Kunstbedrijven - huidig dirigent van gospelkoor Yoy for People uit Dokkum en oud-dirigent van slagwerkgroep Procussion in Grijpskerk en Showband Niekerk - juicht de ‘hereniging’, zoals hij het noemt, van harte toe. Postma voerde namens Kunstbedrijven de fusiegesprekken samen met collega Jildou Renema uit Noordhorn die zelf saxofoonlessen geeft. Volgens hen verliepen de gesprekken in volledige harmonie. ,,We zijn naar elkaar toegegroeid.’’

De gemeente Westerkwartier drong sterk aan op de fusie. Voor het muziekonderwijs komt in 2021 evenveel subsidiegeld beschikbaar als dit jaar. De fusieorganisatie telt straks tegen de 1000 leerlingen die les krijgen van 55 zelfstandig werkende docenten. Kuipers verwacht dat de fusie leidt tot verbreding van het aanbod. We willen uitbreiden met beeldende kunst, literatuur (in samenwerking met bibliotheken) en audiovisuele technieken.’’ Voor de naam van het toekomstige Kunstencentrum moet nog een naam worden gevonden. Hiertoe is een prijsvraag uitgeschreven.

menu