In het Winschoter Sterrebos liggen geiten zomaar dood op de grond

In het Winschoter Sterrebos zijn drie Veluwse landgeiten op mysterieuze wijze aan hun einde gekomen. Drie van de zes geiten lagen na het voeren dood in het park.

Onvoorstelbaar en onverklaarbaar

Beheerder Menno Cannegieter kan alleen maar gissen naar de plotselinge doodsoorzaak. ,,Een half uur nadat de geiten waren gevoerd lagen er drie dood op de grond. Onvoorstelbaar en onverklaarbaar. Sommige hadden schuim om de bek.”

Cannegieter liet de drie nog levende geiten direct naar de kinderboerderij overbrengen. Een aantal kippen loopt nu nog rond in het Sterrebos. Cannegieter laat de geiten vooralsnog op de kinderboerderij.

Q-koorts is het niet geweest

Was er sprake van vergiftiging of zat er iets in het voedsel? Cannegieter haalt de schouders op. ,,We zullen het nooit weten, want er is geen onderzoek naar gedaan. ,,We hebben het geld niet om onderzoek te laten uitvoeren. Ik geloof dat het zo’n 400 euro kost. De veearts zei ook nog dat het lastig is om sowieso de oorzaak te achterhalen. Daarom hebben we besloten de dieren te laten weghalen en te vernietigen.” Q-koorts kan het in ieder geval niet zijn, want daarvoor zijn de geiten ingeënt, weet Cannegieter.

Mysterieuze dood

Wethouder Kees Swagerman (SP) van de gemeente Oldambt laat weten dat bij een eventueel volgende mysterieuze dood van dieren de gemeente de nota van de veearts gaat betalen. ,,Want, nu gaat iedereen gissen, maar wij willen zekerheid.” Cannegieter neemt vooralsnog geen maatregelen bij de dierenweide in het Sterrebos.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.