In het grootste asielcentrum van het land zijn al vier buurten klaar

De nieuwbouw van het asielcentrum in Ter Apel ligt precies op schema. Inmiddels zijn vier buurten, goed voor de huisvesting van duizend vluchtelingen, klaar.

De opvanglocatie, de grootste in het land, staat al jaren in Ter Apel. De gebouwen waren verouderd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloot daarom die te vervangen door nieuwe en de locatie uit te breiden waardoor er ruimte is voor tweeduizend vluchtelingen. De kosten: 75 miljoen euro.

Vorig jaar werd met de bouw begonnen en nu zijn er vier buurten klaar. Een buurt bestaat uit drie woongebouwen met daarin sobere appartementen. ,,In totaal komen er acht van zulke buurten’’, vertelt COA-woordvoerster Jacqueline Engbers. ,,We zitten dus halverwege de nieuwbouw. Er staan ook al nieuwe gebouwen voor het personeel, een nieuwe sporthal en een nieuwe school.’’

Het nieuwe asielcentrum moet eind dit jaar klaar zijn en dat gaat volgens Engbers ook gebeuren. ,,We liggen prima op schema.’’

In de opvanglocatie in Ter Apel verblijven uitgeprocedeerde asielzoekers, maar ook pas gearriveerde vluchtelingen. Zij kloppen aan bij het Aanmeldcentrum, dat onderdeel van het complex is. Vorig jaar arriveerden er zoveel mensen dat er een noodpaviljoen werd neergezet en de vluchtelingen naar een noodopvang elders in het land verhuisden. Momenteel is de instroom veel geringer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.