In het noorden blijft Zwarte Piet vooral zwart

De Sint en zijn Pieten komen aan in Groningen. Foto: archief DvhN/Peter Wassing

Tijdens de landelijke sinterklaasintocht van dit jaar lopen alleen nog roetveegpieten mee, zo besloten de NTR en de gemeente Apeldoorn. Vooralsnog blijven de Pieten in het noorden veelal zwart. „We houden de ontwikkelingen in de gaten, maar we vieren het feest zo traditioneel mogelijk.”

Dat zegt Laurens Meijer van Stichting Sinterklaas Emmen, dat er de jaarlijkse intocht organiseert. Roetveegpieten worden, net als bij vorige edities, niet ingezet. Dat zou het feest voor kinderen onnodig gecompliceerd maken, vindt Meijer: „Roetveegpieten zouden snel worden herkend in Emmen, omdat mensen hier elkaar vaak tegenkomen en goed kennen.”

Niet volledig zwart in Apeldoorn

Tijdens de landelijke intocht aankomende november zijn de Pieten niet langer volledig zwart geschminkt, zo besloten de NTR en de gemeente Apeldoorn, waar de Sint dit jaar aankomt. Ook het Sinterklaasjournaal zet geen volledig zwarte Pieten meer in. De omroep nam de beslissing naar aanleiding van de al jaren woedende discussie over het volgens sommigen racistische uiterlijk van de Pieten.

Op de intocht in Winschoten heeft die beslissing geen invloed, zegt organisator Gradus Abbas. „Wij vieren altijd het traditionele sinterklaasfeest. Dat de NPO nu bepaalt dat Zwarte Piet er anders uit moet zien, betekent niet dat iedereen er zo over denkt.” Het is best moeilijke materie, geeft Abbas toe. Toch kleven er volgens hem ook nadelen aan de beslissing van de NTR: „Hoe gaan we om met donkere mensen die mee willen doen met het Sinterklaasfeest? Die kunnen op deze manier niet meedoen. Dat is ook discriminatie.”

Piet binnen enkele jaren niet meer zwart

Voor Stichting Sinterklaasintocht Assen is de beslissing niet zo knip-en-klaar. De organisatie is nog druk in gesprek met de gemeente over hoe de intocht dit jaar wordt vormgegeven: „Het overleg is nog gaande”, zegt woordvoerder Toine Straatman. „Op vier oktober komen we met een gezamenlijk standpunt.”

In de stad Groningen verandert er vooralsnog niets. De gemeente streeft ernaar dat de traditioneel zwart gekleurde piet binnen een tijdsbestek van enkele jaren niet meer te zien zal zijn. Dat blijkt uit een reactie op de Partij voor de Dieren, die het College van B&W in maart dit jaar vroeg hierover een standpunt in te nemen over het Groningse sinterklaasfeest.

De Vereeniging voor Volksvermaken, organisator van de intocht, geeft aan dat er dit jaar geen veranderingen zullen zijn: „Wij lopen in de pas met wat er in de rest van het land gebeurt”, stelt voorzitter Harrie van Ham. Maar net als vorig jaar zijn niet alle Pieten volledig zwart, zegt Van Ham: „Er lopen ook roetveegpieten en naturelpieten mee.”


menu