In memoriam: Joop Schraders laatste dans

Hij liep al een tijdje te leuren met kleine briefjes met daarop zijn e-mailadres. De bedoeling was dat je hem een berichtje stuurde. Daarmee stond je dan op de gastenlijst, voor het grote feest dat hij in Huize Maas ging vieren op de dag dat hij 75 jaar zou worden.

Hij heeft het niet gehaald. Afgelopen dinsdag is Joop Schrader op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was ziek. Kanker nam hem te grazen. Groningen heeft een vrolijke man verloren.

Een maand geleden deed hij nog wat hij al tientallen jaren deed. Dansen. Zondagmiddag, café Buckshot, Café Koster. Jazzcafé De Spieghel. Wilde grijswitte haren, staartje, grote snor. Een rokertje. Glas bier. Zo zullen veel mensen hem kennen. Waar live muziek werd gemaakt, daar kon je hem aantreffen. ’s Middags, ’s Nachts. Was hij er niet, dan bezocht hij met zijn campertje een of ander bluesfestival.

Joop Schrader maakte deel uit van de Groninger muziekcultuur. Niet als artiest, maar als de gepassioneerde waarnemer. Niet alles was goed. Een muzikant die niet met passie speelde, had volgens hem niets op een podium te zoeken. Dan was het: ,,Waar-de-loos. Die gast heeft de blues niet.’’

Hij had ook een ander leven: docent Engels. Hij zat 33 jaar in het onderwijs. Duizenden ‘jongens en meisjes’ moeten bij hem in de klas hebben gezeten. Wie z’n best deed, kon op hem rekenen, wie er met de pet naar gooide, niet. In 2003 zette hij een punt achter het onderwijs. Hij verbood zijn collega’s daar op welke wijze dan ook aandacht aan te besteden. Hij hield niet van gedoe en had bovendien andere plannen. Hij huurde Huize Maas af en gaf er swingend feest, met Gina’s Band of Blues en dj Bert Harders met een koffer vol funkplaten en de halve stad als gast.

Vorig weekeinde wilden zijn muziekvrienden hem verrassen met een allerlaatste concert, voor een allerlaatste dans. Het gesloten De Spieghel zou voor de gelegenheid nog een keer de deuren openen. Maar zaterdag werd duidelijk dat het er niet meer inzat. Joop wilde wel (‘dat wil ik niet missen’), maar het lichaam had de blues niet meer. Te zwak. Zondagmiddag hebben de Bluesdaddies, uit naam van de Groninger muziekscene, toch nog even voor hem gespeeld. Stormy Monday, bij hem thuis aan bed. Een paar danspasjes, dat lukte nog. Toen was het op.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.