In memoriam Peter Kruyt (1960-2017): charmante man met een onmogelijke missie

Peter Kruyt was een charmante man met een onmogelijke missie. Hij overleed vrijdagnacht in Costa Rica, twaalf dagen na zijn vertrek als directeur bij het Centrum Veilig Wonen.

Met verbijstering en ongeloof reageert Groningen op de plotselinge dood van Peter Kruyt, slechts twaalf dagen na zijn afscheid als directeur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) op landgoed Ekenstein bij Appingedam.

„Het is ongelooflijk verdrietig”, zegt directeur Jan Emmo Hut van het CVW. „In de eerste plaats natuurlijk voor zijn familie, maar ook voor ons is het een grote klap.”

Kruyt wordt door velen omschreven als een charmante man, toegankelijk en open. „Peter was bijzonder sympatiek”, zegt burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum. „Altijd gericht op samenwerken en op het vinden van oplossingen. Hij liep geregeld even binnen om een praatje te maken.”

***

Peter Ernst Kruyt werd op 1 maart 1960 geboren in Tienhoven. Hij studeerde Frans aan de Universiteit Utrecht en deed de marketing bij Heineken en De Goudse Verzekeringen. In 2005 werd hij directeur bij verzekeraar CED, een van de bedrijven achter het Centrum Veilig Wonen. Kruyt werd in 2014 uitgekozen om het centrum op te zetten.

Hij was geknipt voor die klus, zegt Hans Coffeng van CED. „Hij was markant, intelligent en hij had een avontuurlijke inborst. Eigengereid was hij ook. Iemand die je ergens om kon vragen, die je verantwoordelijkheden kon geven.”

Kruyt realiseerde zich toen nog niet hoe lastig zijn taak zou worden. Hij had een onmogelijke missie. Het CVW lag vanaf het begin onder vuur omdat het niet onafhankelijk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) was. De herstel- en versterkingsoperatie bleek veel ingewikkelder dan eerder gedacht. En Kruyt zat tussen vele vuren. De NAM, politici, bewoners, belangengroepen, het Rijk, de Nationaal Coördinator Groningen, iedereen wilde wat van hem.

Als boegbeeld van het CVW had hij het niet makkelijk. Hij en zijn medewerkers kregen voortdurend kritiek te verduren. „Hij ging dan pal voor zijn mensen staan”, zegt Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen. „Daar had ik bewondering voor.”

Ook Kruyt en Alders lagen geregeld met elkaar overhoop. Toch was hun band goed, zegt Alders. „Hij appte me vorige week nog, hij schreef dat hij positief op onze samenwerking terugkeek. Daar was ik blij mee, we hebben het lang niet makkelijk gehad.”

Kruyt wist zich, ondanks al het commentaar, geliefd te maken.

„Hij was charmant en goedlachs”, vertelt Susan Top van het Groninger Gasberaad. „En hij was ook wel een grappige verschijning, zo’n westerling tussen de Groningers. Je kon goed met hem praten, hij was bereid om te luisteren en hij stond open voor kritiek.”

Dat zag ook Albert Hebels van de Groninger Bodem Beweging, die het vaak met Kruyt oneens was. „Vaak? Zeg maar gerust vrijwel altijd”, reageert Hebels. „Maar ik waardeerde hem wel. Aimabel en toegankelijk was hij, en transparant. Hij deed zijn best voor Groningen, dat zag ik wel.”

***

Manager Johan de Haan van de NAM omschrijft hem als ‘een gedreven en markante man die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de schade-afhandeling en versterking in het bevingsgebied’.

Kwaad worden kon hij ook, af en toe, als het nodig was. Als de NAM lang over iets deed, belde hij soms met de hoogste baas, vertelt woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW. „Jullie juristen hebben het lang genoeg bestudeerd”, zei hij dan. „Ik wil voor het weekend een antwoord.”

Hij kon een zaal vol boze en sceptische gezichten voor zich winnen, zegt CVW-directeur Hut. Daarmee waren de tegenstellingen niet opgelost, maar er was wel meer begrip. „Politici, bewoners, iedereen nodigde hij uit”, vertelt Van de Leur. „Als een zendeling legde hij uit wat we aan het doen waren. En als we iets verkeerd hadden gedaan, was hij bereid om zelf bij mensen op bezoek te gaan en zijn excuses aan te bieden.”

In zijn afscheidsspeech op 18 december gaf Kruyt Groningen een duidelijke boodschap mee: om de gaswinningsproblemen op te lossen moeten alle partijen meer en beter samenwerken.

Samen de schouders eronder, zei hij, dat is de enige manier.

***

Na drie hectische jaren als directeur van het Centrum Veilig Wonen keek Kruyt uit naar de toekomst. Tijd voor familie en vrienden. Eerst op reis door Costa Rica met zijn vrouw Magrietha en twee van zijn drie kinderen, dan op wintersport met kameraden, om daarna uitgerust terug te keren op zijn oude stek, als directeur bij verzekeringsbedrijf CED.

Het mocht niet zo zijn.

Op vrijdag 29 december overleed Peter Kruyt in Costa Rica aan een hartstilstand. Hij werd 57 jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.