In het Groningse Martini Ziekenhuis is woensdag Roel Dijkhuis overleden na een hartstilstand tijdens een operatie. Dijkhuis (77) was van 1990 tot 2008 directeur/hoofdredacteur van RTV Noord.

Hij werd dinsdag met spoed opgenomen en direct geopereerd nadat een aneurysma was geconstateerd. Woensdag bleek een tweede operatie nodig, die hij niet heeft overleefd.

Dijkhuis heeft in zijn achttienjarige dienstverband RTV Noord weten te veranderen in een stabiele organisatie. Dat was de prestatie waar hij het meest trots op was, zei hij bij zijn afscheid in een interview met Dagblad van het Noorden . ‘Trots op de saamhorigheid die hier is gegroeid, op het stabiele werkklimaat dat ik heb kunnen scheppen, waarin lekker kan worden gewerkt. Toen ik kwam, lag het hele zooitje vechtend op straat.’

Woordvoerder van Wiegel

Voordat Dijkhuis naar de omroep ging, was hij in Leeuwarden woordvoerder van Hans Wiegel, toen die commissaris der Koningin was in Friesland. Eerder werkte hij als radioverslaggever bij ‘Noord’, was hij de noordelijke correspondent voor NRC Handelsblad en voor het ANP. Hij begon zijn journalistieke carrière bij de Winschoter Courant . Hij was verder onder meer bestuurslid bij het Groningstalige toneelgezelschap Waark en tot twee jaar geleden ook bij galerie Forma Aktua in de stad.

Roel Dijkhuis woonde in Paterswolde. Hij is altijd een fervent roker gebleven. ‘Je weet, de asbak staat voor je, steek er gerust eentje op als je wilt’, zei hij in zijn werkkamer op de bovenste verdieping van de Mediacentrale in Groningen, waar RTV Noord huist. Roken op het werk was toen al lang niet meer de bedoeling. Maar Dijkhuis was niet zo van de regeltjes. Na zijn afscheid is die werkkamer stevig onder handen genomen.

Liever niet via de officiële procedures

Dat hij liever vanuit de losse pols dan volgens de protocollen werkte heeft ook Mischa van den Berg meegemaakt, de huidige hoofdredacteur van RTV Noord. ,,Roel volgde niet altijd de officiële procedures. Liever niet zelfs. Hij was een fenomenale netwerker die precies wist welke toon hij moest aanslaan. Toen we begonnen met televisie lag er een wirwar aan problemen - met het kabelbedrijf, met de krant, met de mediawetgeving, waarmee niet. Het waren allemaal touwtjes die Roel uiteindelijk slim aaneen wist te knopen.”

Als voorbeeld van handig regelwerk noemt Van den Berg de totstandkoming van Boven Wotter , de succesvolle regiosoap met Miranda Bolhuis en Albert Secuur. ,,Dat was op zich een ingewikkeld proces. Een heel duur project en een klus om dat te financieren, met ook nog voor het eerst een externe producent bij ons over de vloer. Roel gaf dan hier eens een aai over de bol, daar weer een duwtje, en dan kwam het goed.”

Als laatste alle touwtjes in handen

Van den Berg noemt Dijkhuis een absolute pionier voor RTV Noord, net als Henk Binnendijk was, de radioman die twee maanden geleden overleed. ,,Roel was de laatste bij ons die de directiefunctie en het hoofdredacteurschap combineerde. Hij was in die constellatie ook nog eens bestuurder. De wijze mensen vonden dat die functies na zijn vertrek beter gescheiden konden worden, dat niet langer alle macht bij één persoon lag.”

Maar goed, Dijkhuis heeft er als die ene persoon wel een ‘goed geoliede multimediale organisatie’ van gemaakt, zoals Van den Berg zijn omroep nu omschrijft.

Dijkhuis’ overlijden is wrang genoeg al het vierde in de gelederen van RTV Noord dit jaar. Eerst overleed in februari Ejo Dreise, die bijna twintig jaar als technicus, presentator, regisseur en producer voor de omroep werkte. Vóór Binnendijk, die als gepensioneerde radiomaker in oktober overleed, moest de omroep in juli ook al afscheid nemen van de jongere Rens van Stralen. Hij stond samen met Binnendijk aan de basis van de digitale vernieuwingen. Binnendijk sprak tijdens de uitvaart van Van Stralen, Dijkhuis bij die van Binnendijk.

Pieter Sijpersma maakte Dijkhuis in twee functies mee

Pieter Sijpersma heeft Roel Dijkhuis op twee fronten meegemaakt. Sijpersma was Statenverslaggever bij de Leeuwarder Courant toen Dijkhuis als hoofd voorlichting van de provincie namens Wiegel sprak. Later kreeg hij als hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden te maken met Dijkhuis in diens jaren bij RTV Noord.

,,In Friesland was Roel officieel ambtenaar. Als verslaggever had ik al snel door dat hij helemaal geen ambtenaar was. Hij was gewoon journalist gebleven. We wachtten allebei nooit tot een plan klaar was om naar buiten te worden gebracht, maar hielden onderling een wedstrijdje wie iets ‘t eerst te pakken had. Als ik had gewonnen zei ik dat nooit. Dat moest hij maar in de krant lezen. Dan belde hij me de volgende ochtend na half twaalf op en zei hij: ‘Jij stuk ongeluk’.”

Wie Dijkhuis heeft gekend, hoort daar vanzelf die karakteristieke gebronsde of anders wel doorrookte stem bij. Anderzijds, als Dijkhuis een keer ‘won’, kon hij toch moeilijk zomaar uit de school klappen, in zijn functie. Sijpersma: ,,Dat is waar, maar Roel had natuurlijk een feilloos gevoel voor wat hij een journalist kon geven en wat niet. Daar speelde hij mee.”

Gesneefd plan voor samenwerking tussen krant en omroep

De twee zijn, als collega-hoofdredacteuren, samen opgetrokken. ,,Voor het Dagblad en Noord hebben we plannen gesmeed voor samenwerking. Ze zijn nooit van de grond gekomen.”

De Mediawet lag dwars. ,,We kwamen bij Inge Brakman van het Commissariaat van de Media. Ze zei direct keihard nee. Het ging er natuurlijk om of een publieke omroep zou kunnen samenwerken met een commercieel bedrijf. Roel haalde ter plekke een twee-euromunt uit zijn broekzak. Hij legde die op tafel, wees ernaar en zei tegen Brakman: ‘Wij hebben anders geld genoeg. Kijk maar’. Dat zal ik nooit vergeten.”

Zo bleven krant en omroep altijd concurrenten. ,,Ook toen wilden we allebei steeds de eerste zijn. Roel is altijd zelf boven op het nieuws blijven zitten. Dat liet hem nooit los.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen