In memoriam: spijkerbroekenkoning en stuntondernemer Anne-Heerke Lourens wilde zijn Fifty Fifty in Tolbert altijd open. Op zondag én ook tijdens de lockdown

Eigenaar Anne Heerke Lourens van jeanszaak Fifty Fifty in Tolbert. Foto: Koos Bijlsma

Een rasondernemer, eigenzinnig, dwars (vooral tegen de overheid) en uitermate kleurrijk. Dat zijn een paar woorden waarmee Anne-Heerke Lourens uit Tolbert, eigenaar van jeanswinkel Fifty Fifty in Tolbert, kan worden aangeduid.

Op 63-jarige leeftijd overleed hij in de nacht die volgde na Tweede Kerstdag na een ingrijpende hartoperatie die hij op Eerste Kerstdag in het ziekenhuis Leeuwarden moest ondergaan. Anderhalve week daarvoor was hij opgenomen in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met acute gezondheidsklachten.

Toch open

Vlak daarvoor haalde Lourens nog een stunt uit door aan te kondigen dat hij zijn zaak tegen de landelijke coronaregels in toch open zou doen. Daaraan voorafgaand maakte hij een rondreis langs allerlei zaken en merkte dat een groothandel als Makro gewoon bleef doorgaan met verkoop van kleding (ook aan de gewone consument). Toen Makro de volgende dag de regels aanscherpte (alleen ondernemers die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel konden met een pasje hier terecht) koos Lourens eieren voor zijn geld en hield zijn bedrijf alsnog dicht. Twee handhavingsambtenaren kwamen aan de deur. Het bleef bij een vriendelijk gesprek.

‘Ik ga liever open als het niét mag’

In de gemeente Westerkwartier was de eigenaar van Fifty Fifty één van de winkeliers die tegen de regels van de zondagsluiting in, openging op zondag. Hij schroomde niet om dit ook rustig vooraf aan te kondigen in de krant. Handhaving door de gemeente bleef jarenlang uit. Toen Westerkwartier in verband met corona de winkelsluiting op zondag liet varen, reageerde Lourens: ,,Ik ga liever open als het niét mag.’’ Dat was Lourens ten voeten uit.

Opkomen voor de belangen van zelfstandige winkeliers

Had hij in alle opzichten lak aan corona? Dat zeker niet. Aan het begin van de COVID19-crisis was Fifty Fifty één van de allereerste zaken die helemaal dichtgingen. ,,Ik wil niet dat klanten in mijn zaak risico's lopen’’, zei hij indertijd. Zelfs toen hij onlangs tegen alle coronaregels in, toch open wilde gaan, zei hij: ,,Ik heb echt respect voor corona.’’ Zijn actie was erom te doen om op te komen voor de belangen van zelfstandige winkeliers die voortdurend moeten opboksen tegen landelijke grootwinkelbedrijven. Strijden tegen oneerlijke concurrentie was hierbij zijn parool.

In opvolging voorzien

Met zijn vrouw Corry runde Anne-Heerke Fifty Fifty vijfentwintig jaar. Omdat beiden de 60 waren gepasseerd had het ondernemerspaar al in de eigen opvolging voorzien. In september trokken zij het jeugdige ondernemerspaar Jeroen Pol (35) en Elina de Jong (28) aan met de afspraak dat zij over een paar jaar de winkel zouden overnemen. De eerste kennismaking van de klanten met de toekomstige opvolgers verliep prima. ,,De klanten hebben de twee nu al in hun hart gesloten’’, zei Lourens onlangs.

Spraakmakende reclamestunts

Hij verwierf bekendheid met spraakmakende reclamestunts. Dat begon met het weggeven van pakketten vlees (van overbuurman Meatpoint) bij aankoop van twee spijkerbroeken. En later met weggeven van zelfs kratjes bier. In de landelijke actieweek van het pinnen enkele jaren geleden, voerde Lourens een verwoede strijd tegen pinnen. Volgens hem worden alleen de banken maar rijker van het pingedrag bij betalingen door de consument. Met zijn actie werd hij uitgenodigd in de studio om met Paul de Leeuw hierover in gesprek te gaan. Lourens bleef meer dan overeind in het debat met de presentator en diens scherpe vragen. De weken die hierop volgden kreeg Fifty Fifty meer klanten over de vloer.

Voordat Lourens ruim vijfentwintig jaar geleden de kledingbranche in stapte, hanteerde hij zeventien jaar lang het slagersmes. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan: zijn vader was handelaar in vee en vlees. Vanwege spierreuma moest hij stoppen als slager om vervolgens de kledingbranche in te stappen. De joviale houding was de kracht van Fifty-Fifty. Anne-Heerke en zijn vrouw Corry legden immer oprechte belangstelling aan de dag voor het persoonlijk wel en wee van hun klanten en zorgden voor een gezellige sfeer in de zaak. Hun toekomstige opvolgers zijn vast van plan die lijn voort te zetten.

Protestactie

De dorpsgemeenschap Tolbert is Lourens dank verschuldigd. Hij zocht een paar jaar geleden nadrukkelijk de publiciteit toen Poiesz het plan had opgevat om de dorpskom van Tolbert te verlaten. De verhuizing naar een ander pand aan de rand van het dorp was al in kannen en kruiken, toen dat plan door de protestactie van Lourens werd doorkruist. Dat Poiesz onlangs nieuwbouw in gebruik nam in het het hart van Tolbert, is mede zijn verdienste geweest.

Zaterdagmiddag wordt de overleden ondernemer in kleine kring gecremeerd. Om twaalf uur 's middags vertrekt de begrafenisstoet vanuit Tolbert naar het crematorium in het Friese Opeinde. Mensen die Lourens de laatste eer willen bewijzen kunnen, plaatsnemen aan de kant van de weg bij Fifty Fifty in Tolbert als de rouwstoet vanaf De Postwagen vertrekt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen