Inbrekers maken politie-uniformen van Groningse agenten buit

Drie agenten van de politie Noord-Nederland zijn hun uniform kwijt na woninginbraken. Een van hen mist ook zijn dienstpistool.

De inbraken werden in het najaar gepleegd bij de agenten thuis. Twee van de agenten wonen in de provincie Groningen de derde in Friesland. De politie hield de incidenten stil, maar ze kwamen aan het licht doordat er melding van wordt gemaakt in politiedocumenten over de voorbereidingen voor de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Deze werden door een WOB-procedure openbaar. ,,De inbraken hebben niks te maken met de intocht, dus er had ook niks over in moeten staan in deze documenten”, aldus Ramona Venema, woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

Inbraken staan volgens politie los van elkaar

In welke plaatsen er is ingebroken wil de politie niet zeggen. De inbraken vonden in een tijdsbestek van enkele weken van elkaar plaats. Elke keer werd het uniform of een deel van het uniform meegenomen.

Toch gaat de politie er op basis van de werkwijze van de inbrekers en analyse van andere inbraken in de gebieden van uit dat de gevallen los van elkaar staan en dat het steeds om verschillende daders gaat.

De inbrekers zouden niet hebben geweten dat hun slachtoffers politiemedewerkers waren. Tijdens hun zoektocht naar kostbaarheden stuitten ze op de uniformen. ,,Voor mensen die iets slechts in de zin hebben, kan een politie-uniform interessant zijn. Dat hebben we vaker gezien”, zegt Venema. Soms doen criminelen zich voor als agenten om slachtoffers op te lichten.

Dienstpistool lag in kluis

In een van de gevallen in Noord-Nederland is behalve het uniform ook het dienstpistool gestolen. Het wapen lag opgeborgen in een kluis. ,,De collega heeft bij het opbergen van het wapen alles volgens het protocol gedaan”, zegt Venema. De politie doet nog steeds onderzoek naar de verschillende incidenten en heeft nog geen verdachten op het oog.

Het gebeurt regelmatig dat criminelen het gemunt hebben op politie-uniformen. Eind februari werd de politie Utrecht nog slachtoffer van uniformdiefstal. De dieven namen de pakken mee uit het busje van een pakketbezorger.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.