Inbrekers sloegen slag bij sportverenigingen: ze krijgen laatste kans van rechtbank

Foto: ANP/Lex van Lieshout

Drie mannen (25, 25, 26) uit Haule en Leek moeten een jaar zitten voor een groot aantal inbraken bij vooral sportverenigingen.

Er waren celstraffen geëist tot drie jaar met steeds een jaar voorwaardelijk. De rechtbank tilt zwaarder dan het Openbaar Ministerie aan de persoonlijke niet zo rooskleurige omstandigheden van de verdachten. Met de lagere straffen krijgen de verdachten een laatste kans.

Tamelijk eenvoudig

Dat ze hebben ingebroken bij een groot aantal sportverenigingen acht de rechtbank bewezen. Clubgebouwen en kantines waren het doelwit omdat dit tamelijk eenvoudig was, zo kwam tijdens de rechtszaak naar voren. Dat ze hiermee veel mensen hebben gedupeerd begrepen ze in de rechtszaal wel. Toen ze op pad waren niet.

Het trio was vooral actief in de eigen regio, in het Noorden van Drenthe en in het Westerkwartier.

Paar tientjes

De buit bedroeg doorgaans een paar tientjes. Ze konden er de benzine van betalen voor de auto waarmee ze op dievenpad gingen. Geld dat overbleef werd besteed aan aan drank en drugs. De aangerichte schade bij de sportverenigingen was steeds aanzienlijk. Veel verenigingen zijn niet verzekerd tegen diefstal vanwege de hoge premies.

Camerabeelden

De politie kwam hen op het spoor aan de hand van camerabeelden die een eigenaar van een autowasserij in Leek had weten te maken. Op die beelden is te zien hoe ze met een betonschaar muntautomaten openbreken. De eigenaar plaatste de beelden op Facebook.

Vingerafdrukken

Diverse mensen herkende de verdachten en gaven hun namen door. Vervolgonderzoek leidde ertoe dat de politie hen kon koppelen aan de inbraken bij de sportverenigingen mede via aangetroffen vingerafdrukken. In september vorig jaar werden ze aangehouden.

Enkelbandje

De advocaten hadden gepleit om celstraffen op te leggen die gelijk zijn aan de tijd die twee van de verdachten al hebben vastgezeten. Daar ging de rechtbank niet in mee. Een van de verdachten zat al thuis met een enkelbandje. Die mag af. De man zal zich nu bij de gevangenis moeten melden.

lees ook het rechtbankverslag op zittingszaal 14: vijandelijk gebied

menu