'Inbrekers zochten naar woningen van Chinese restauranthouders'

Rechtbank in Groningen - Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Tegen twee mannen (18, 27) uit Amersfoort en Soest zijn celstraffen tot tien maanden geëist wegens inbraken in Groningen en Roden, in augustus en september vorig jaar.

Opmerkelijk is dat de twee verdachten bewust op zoek lijken te zijn gegaan naar woningen van eigenaren en medewerkers van Chinese restaurants. De buit bestond uit flessen cognac, dure horloges en contant geld (2.000 euro).

Volgens de officier van justitie waren de verdachten op inbrekerspad in Noord-Nederland. Ze reden in een gehuurde auto waarvan het navigatiesysteem onbruikbaar was gemaakt. Hiermee zouden ze willen voorkomen dat ze (achteraf) konden worden getraceerd. Om diezelfde reden hadden ze hun mobiele telefoons verpakt in aluminiumfolie.

In de auto werden niet alleen de gestolen flessen cognac aangetroffen, maar ook inbrekersgereedschap. Ook werd een deurpas gevonden van een hotel in Zuidbroek; op de hotelkamer lagen de dure horloges.

De mannen konden worden aangehouden nadat ze waren betrapt bij een poging tot inbraak aan de Kromme Riet in Groningen. Een getuige - toevallig een medewerker van de politie - sloeg alarm en noteerde het kenteken van de auto waarin de twee wegreden. Op de snelweg ter hoogte van Meppel konden de twee mannen worden aangehouden.

In de rechtszaal waren de twee weinig spraakzaam. De 18-jarige verdachte erkende betrokken te zijn bij de poging tot inbraak aan de Kromme Riet. Motief: ,,Financiële crisis thuis.’’ Meer wilde hij niet vertellen. De medeverdachte beriep zich op het zwijgrecht.

Volgens de advocaten is er te weinig bewijs om de verdachten aan de inbraken te linken.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu