In de Duitse grensstreek met Groningen en Drenthe moeten veel mensen de komende tijd langer wachten op hun eerste prik tegen het coronavirus.

Dit omdat de Landkreisen Leer en Emsland, de regionale overheden, minder vaccins aangeleverd krijgen.

,,Daarbij gaat het om de vaccins van Moderna en Biontech’’, zegt woordvoerder Philipp Koenen van de Landkreis Leer. ,,We krijgen die van de deelstaat Nedersaksen.’’

Tweede prik

De deelstaat heeft laten weten dat de voorraad momenteel zo beperkt is dat ze vooral gebruikt moet worden om mensen hun tweede prik te geven. ,,Wat betekent dat minder mensen hun eerste prik kunnen krijgen’’, aldus Koenen. ,,Hoe lang deze situatie gaat duren, kan ik niet zeggen.’’

Het door de Landkreis Leer opgezette inentingsprogramma wordt uitgevoerd in een gebouw in de plaats Hesel. Daar hebben inmiddels 45.000 mensen hun eerste en ruim 13.000 hun tweede inenting gehad. ,,Daarbij zijn er ook mensen die op een andere manier, bijvoorbeeld bij hun huisarts, zijn ingeënt’’, aldus Koenen.

In de Landkreis Leer, met zo’n 171.000 inwoners, zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis 59 personen aan de gevolgen van een besmetting overleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen