Ingrijpen De Helling Oude Pekela noodzaak

De tekeningen voor een nieuw centrumplan in Oude Pekela, inclusief het opknappen van winkelcentrum De Helling, liggen klaar. De vraag is nu of de provincie Groningen meebetaalt aan restyling van het dorpshart.

De provincie Groningen heeft 22 miljoen euro beschikbaar in het leefbaarheidsfonds. Daarvan is 14 miljoen euro specifiek voor het opknappen van stad- en dorpscentra. Pekela hoopt in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage van de provincie. Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is al enkele keren in Oude Pekela geweest om met eigen ogen te bekijken waarom het gemeentebestuur vindt dat ingrijpen in het dorpshart nodig is.

Leegstand

Op dit moment heeft het overdekt winkelcentrum De Helling met een leegstand van ongeveer 3000 vierkante meter te maken. ,,Dat is een derde van de totale oppervlakte in het winkelcentrum”, schetst burgemeester Jaap Kuin de noodzaak tot ingrijpen. ,,De verpaupering slaat toe en dat is slecht voor de zittende ondernemers. Ze zien hun omzet de laatste tijd al achteruit gaan. Een deels leegstaand winkelcentrum is ook geen visitekaartje voor de omgeving. Wij hebben daarom een allesomvattend plan gemaakt, waarbij niet alleen naar De Helling wordt gekeken, maar ook naar de directe omgeving.”

Hoeveel geld Pekela heeft gevraagd van de provincie wil Kuin niet bekend maken. Dat heeft alles te maken met onderhandelingen die het gemeentebestuur met pandeigenaren moet voeren. Het realiseren van een modern, nieuw, eigentijds dorpscentrum kost echter miljoenen euro’s. Vooruitlopend op het besluit van de provincie reserveert Pekela zelf, en dat veertig jaar lang, jaarlijks 160.000 euro. ,,Aantrekken van geld is op dit moment erg aantrekkelijk want de rentes zijn laag. Desondanks hebben wij steun van de provincie hard nodig. Komt het geld er niet? Dan zullen we de plannen moeten bijstellen en duurt de uitvoering langer”, zegt Kuin.

‘Achter de plannen’

De gemeenteraad is in enkele achter gesloten deuren gevoerde gesprekken op de hoogte gebracht van de plannen en de subsidieaanvraag. ,,Die staat achter de plannen”, zegt Kuin. Uiteraard worden de centrumbewoners meegenomen in de plannen. ,,We gaan daarvoor informatieavonden houden. De plannen staan dan ook niet voor de honderd procent vast. We willen er graag met iedereen over praten en luisteren naar adviezen.” De verpaupering van De Helling is een ergernis voor veel Pekelders. ,,Het zijn niet alleen de ondernemers die klagen. Wij vinden ook dat de beleving in het dorpscentrum naar een hoger niveau moet.”

De Helling werd in 1975 geopend. In 1992 werd het winkelcentrum uitgebreid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.