Inhaken en meedeinen op de nationale dansdag voor gehandicapten (+video)

Inhaken en meedeinen op de nationale dansdag voor gehandicapten

Carnaval in ‘t Noorden. Dat was het thema, zaterdag, tijdens de nationale dansdag voor gehandicapten in sporthal de Brug. Inhaken, meedeinen en aansluiten dus. Jalalálaa.

,,Ik hou niet van polonaise.’’ Met een betrokken gezicht staat Wanda de Haan te kijken naar het schouwspel in de sportzaal voor haar. Daar rijgen de deelnemers aan de nationale gehandicaptendansdag zich schuifelend in lange rijen aaneen op de muziek van dj Eddie. ,,Ik hou meer van tango’’, zegt Wanda afkeurend.

Alaaf!

Tja, dan ben je lid van gehandicaptendansschool De Brug in Groningen, leer je elk seizoen een andere dans, kun je de quickstep en de jive en de Engelse wals, dan wil je wel laten zien wat je kunt, en niet alleen maar achter de meute aanlopen.

Maar het thema van deze nationale dansdag voor verstandelijk gehandicapten is nou eenmaal Carnaval in ‘t Noorden, en daar hoort een polonaise bij. Zojuist is de voltallige raad van Elf van Carnavalsvereniging Oldeclooster uit Kloosterburen binnengestapt, onder de begeleidende klanken van Tiroler jodelmuziek. De witgehandschoende vingers groetend naast het oor: alaaf! Zanger Roy Otters heeft even daarvoor al een keur aan succesmelodieeën de zaal ingeslingerd, over een klein cafe aan de haven en een parelwit strand aan de Middellandse zee. jalálalaa.

Het zuiden

Patricia de Wilde, Robert Dalling, Tineke van der Linde en Margereth de Wilde zitten bij de kassa klaar in rolstoelen om te laten zien wat rolstoeldansen vermag. De Wilde en dansleraar Dalling hebben deze nationale dansdag in Groningen georganiseerd. Die wordt ieder jaar in een andere stad gehouden. Groningen was in 2006 ook al eens gastheer.

,,We hebben gekozen voor Carnaval in ‘t Noorden omdat de meeste dansgroepen uit het Zuiden van het land komen’’, zegt Dalling. ,,Daar vieren ze carnaval, maar wij kunnen hier ook heel goed een feestje bouwen.’’

De zon breekt door

Op de blauwe sportvloer zitten de danslustigen aan tafels achter bekers fris en zakken snoep. Ze komen overal vandaan: Dansschool Bolero uit Oss, dansschool Janssen, Dansen en Sporten uit Venray, de dansers van For Dance and Fun uit Tiel, Alverno uit Eindhoven, Animo uit Veghel, De Brug uit Groningen, dansschool De Kets uit Kaatsheuvel.

Hier en daar wordt gequickstept. Slow, slow, quick, quick slow, of een geheel eigen variant daarop. Prins Carnaval Gerlovius de Eerste loopt langs Wanda, buigt zijn gevederde hoofd naar haar toe en haakt zonder plichtplegingen zijn arm door de hare. Een bossie rooie rozen... Meedeinen, meedoen! En op het stroeve gezicht van Wanda breekt de zon door.

Aan de arm van een prins is zelfs een polonaise zo gek nog niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.