Het plan voor een zonnepark in Finsterwolde heeft met een negatief Bibob-advies een opmerkelijke wending gekregen en staat nu on hold .

De initiatiefnemer van het zonnepark, het Limburgse NaGa Solar, heeft het besluit van het gemeentebestuur van Oldambt woensdag te horen gekregen. ,,En we zijn er flink door verrast”, zegt directeur Henny Pelsers. Wat het onderzoek, dat al maanden geleden in gang is gezet, heeft opgeleverd wil burgemeester Cora-Yfke Sikkema absoluut niet kwijt. ,,De wet legt ons hierover geheimhouding op. Maar over de uitkomst zijn we wel geschrokken.”

Aangepast plan

Directeur Pelsers sluit niet uit dat hij alsnog met een aangepast plan komt. Hij heeft daarvoor tot september de tijd. ,,Met het plan is niets mis, heb ik begrepen.” Dat kan er op duiden dat er twijfels zijn over de investeerder. NaGa Solar is namelijk de ontwikkelaar van het twaalf hectare groot zonnepark en niet de partij die geld op tafel legt.

Met de aanleg van het zonnepark zijn miljoenen euro’s gemoeid. Pelsers wil eerst het rapport bestuderen en tot die tijd wil hij inhoudelijk niet al te veel kwijt. ,,Dat heeft onze adviseur, voormalig minister Leers, ons op het hart gedrukt.”

Vooralsnog heeft de gemeente Oldambt de vergunning voor het zonnepark aangehouden. NaGa Solar kan bezwaar maken en heeft de mogelijkheid met een aangepast plan te komen. Het Bibob-advies geeft daarvoor ruimte. ,,Want, met het plan is niets mis”, volgens Sikkema. ,,Ook de locatie staat absoluut niet ter discussie”, laat de burgemeester weten.

Volkomen verrassing

Voor Dorpsbelangen Finsterwolde kwam het nieuws als een volkomen verrassing. ,,Het was onverwacht, maar we hadden er wel op gehoopt”, zegt voorzitter Arie van Drongelen. Van Drongelen drong naar eigen zeggen vorig jaar al aan op een onderzoek. ,,De toenmalige burgemeester Rika Pot heeft het vervolgens fantastisch opgepakt.”

Zelf deed Van Drongelen ook onderzoek en hij kreeg opvallende zaken boven tafel. Zijn bevindingen deelde hij recent nog met de politieke partijen. Ook drong hij er tijdens de laatste commissievergadering bij de raad nog op aan om niet met de initiatiefnemers in zee te gaan en een onderzoek naar het bedrijf in te stellen. De discussie over de zonneweide begon in 2016 en spleet het dorp in twee kampen.

De Bibob wet is een -preventief- bestuursrechtelijk instrument. Als er ernstig gevaar dreigt dat een vergunning wordt misbruikt, kan het bevoegde bestuursorgaan de aanvraag weigeren of de vergunning intrekken. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen