Innocore wint Groninger ondernemersprijs

Innocore Pharmaceuticals uit Groningen heeft de Groninger ondernemersprijs 2017 gewonnen.

Het biofarmabedrijf uit Groningen kreeg van de jury de voorkeur boven Holthausen Groep uit Hoogezand en Team 4 Architecten uit Groningen.

Onverwachte overwinning

,,Ongelofelijk trots’’, is de eerste reactie van directeur Jan Hendriks. Een onverwachte overwinning, maar wel een speciale. ,,Onze dichtstbijzijnde klant zit 600 kilometer verderop, dus bekendheid is niet per se het doel. Dat zijn de mensen hierachter me, dáár ben ik vooral trots op’’, wijst Hendriks op zijn internationale personeelsbestand, dat in groten getale naar de Groninger MartiniPlaza toog.

Het juryrapport is vol lof voor Innocore, dat 45 medewerkers telt. Het bedrijf uit Groningen is als enige ter wereld in staat om uit eiwit opgebouwde medicijnen te verpakken in een polymeer. Bij injectie lost het polymeer langzaam op, waardoor het geneesmiddel gedoseerd wordt afgegeven en de werking ervan langer aanhoudt. Belangrijk voordeel hiervan is dat er minder bijwerkingen zijn, maar ook minder kosten voor zowel patiënt als zorgaanbieder.

Juryvoorzitter Patrick Brouns: ,,Het is een onderneming waar Groningen trots op mag zijn.’’ Ook hij roemt het personeel van Innocore. ,,Ze wisten overduidelijk de missie, doelstellingen en cultuur over te brengen op de jury tijdens het bedrijfsbezoek.’’

Lange adem

Het spreekt de jury aan dat Innocore focust op zowel opdrachtgevers als patiënten. Daar bovenop komen het innovatieve ontwikkelingsproces, de baanbrekende octrooien die Innocore een sterke mondiale positie verschaffen, de aandacht voor toptalent, werkgelegenheid voor hoogopgeleiden en het feit dat Innocore bewust ervoor kiest om vanuit Groningen de wereldmarkt te bedienen. Innocore beseft bovendien dat men over een lange adem moet beschikken. Octrooi- en patentprocessen vragen veel tijd, net als de ontwikkeling van de medicijnen.

Hendriks ontving de prijs uit handen van Commissaris van de Koning René Paas, die niets dan lof had voor de drie finalisten. ,,Het zijn bedrijven die Groningen en de wereld mooier maken, met oplossingen voor grote problemen die levens veranderen in positieve zin.’’

Holthausen Groep werd gezien als de andere kansrijke kandidaat voor de Ondernemingsprijs. Dit familiebedrijf timmert de laatste jaren aan de weg door waterstoftechnologie toe te passen in vervoer. Het bedrijf loopt voorop in de wereld van de zogenoemde ‘zero-emissie’ en gaat geen uitdaging uit de weg. Het relatief kleine bedrijf heeft al enorme verwachtingen gewekt.

Team 4 Architecten wordt door de jury geroemd als een bureau dat de wereld mooier maakt. Sociale huurwoningen op een A-locatie met een geweldige uitstraling zijn zelfs mogelijk gemaakt. Ondernemerschap, lef en betrokkenheid worden ook aangestipt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.