Inspectie verliest tuchtzaak tegen neurochirurg UMCG

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een tuchtzaak tegen een neurochirurg van het UMC Groningen om een vergeten operatiegaasje verloren.

De inspectie klaagde de chirurg aan omdat hij niet goed gehandeld zou hebben bij het kwijtraken van een gaasje tijdens een hersenoperatie bij een 10-jarige patiënt in september 2014. Het gaasje werd later teruggevonden in de hersenen. De patiënt heeft er zelf geen last van gehad en zijn ouders waren ook niet ontevreden.

Het UMCG meldde de zaak zelf bij de inspectie en die besloot de chirurg toch te vervolgen. Dat omdat er tegen de regels in loodhoudende draadjes waren afgeknipt van de gaasjes, omdat gegevens in het operatieverslag ontbraken en omdat de wond al gesloten was voordat het gaasje was gevonden.

Volgens het Groningse tuchtcollege heeft de chirurg zo gehandeld in het belang van de patiënt. Zo worden bij hersenoperaties vaker looddraadjes afgeknipt omdat ze anders in boortjes verstrikt kunnen raken. Het protocol moet daarom aangepast worden, vindt het tuchtcollege. Ook het eerst sluiten van de wond terwijl er een gaasje zoek was, was volgens het college verdedigbaar. Bovendien was er niet bewust valsheid in geschrifte gepleegd in het operatieverslag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.